Планираната на 19 декември среща на президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко вероятно е част от усилията на Русия, насочени към подготовката на почвата за новия етап на войната, наред с новата  активна публичната дейност на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, пише в анализа си от 18 декември американският Институт за иследване на войната (ISW).

Руското военно ръководство се опитва да подобри своя имидж и да промени вътрешно обществено мнение за провала на армиите на Руската федерация в Украйна.

Така анализаторите на ISW коментират кадрите от „работното посещение” на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Южния военен окръг (ЮВО), където той уж инспектира групировката на руските войски в зоната на бойните действия в окупираните територии на Украйна. На 18 декември руските медии съобщиха, че Шойгу е изслушал докладите на командирите и е разговарял с военните, „като е обърнал специално внимание на осигуряването на войските, условията за разполагане на личния състав в полеви условия и работата на медицинските и тиловите части. "

Освен това на 17 декември руското министерство на отбраната разпространи кадри, на които Шойгу присъства на среща с Путин, началника на Генералния щаб Валери Герасимов и командващия Обединената групировка на въоръжените сили в Украйна Сергей Суровикин. Твърди се, че на срещата са обсъдени непосредствените и средносрочните планове за руските операции в Украйна.

„Посещението на Шойгу в Южния военен окръг – с акцент върху снабдяването и медицинската помощ – вероятно е част от опит да се покаже, че руското военно ръководство коригира опустошителните провали на руските въоръжени сили в области, които са били обект на постоянни нападки, гневни коментари от „военни кореспонденти" и протестни действия на военнослужещи и техните семейства", казват анализаторите на ISW.

Според тях подобна дейност на Шойгу предполага, че руското министерство на отбраната се опитва да укрепи репутацията си на уж ефективен военен орган на фона на постоянните критики от провоенната общност.

В по-общ план неотдавнашните опити на руски военни служители да демонстрират, че участват активно в планирането и контрола на военните операции - особено при липсата на осезаеми военни победи в Украйна - може да означават, че Русия се готви за нова офанзива срещу Украйна в следващите месеци, смята институтът.

Срещата на Путин с Лукашенко, насрочена за 19 декември, вероятно е част от същото усилие за демонстриране на активност и създаване на информационна основа за нова фаза на войната, смятат експертите от ISW.

Висшият украински военен Сергей Наев коментира предстоящата среща между Путин и Лукашенко, като подчерта, че тя е насрочена веднага след срещата на Путин с руското военно командване на 17 декември, на която са обсъдени непосредствените и средносрочните цели на войната. Наев каза, че Путин вероятно иска да обсъди по-широко участие на беларуски сили в руската война срещу Украйна, което е в съответствие с прогнозата на ISW за тази среща.

Експертите на института смятат, че заедно срещата на Путин с руското командване, вероятното посещение на Шойгу на фронтовата линия и срещата на Путин с Лукашенко „предполагат нов етап в подаването на информация, планирането и воденето на войната и могат да предвестят възобновяването на настъпателните операции срещу Украйна през следващите месеци.”

Въпреки това, способността на руската армия, дори подсилена от елементи на беларуските въоръжени сили, да подготви и проведе ефективни широкомащабни механизирани настъпателни операции през следващите няколко месеца остава съмнителна, пише ISW. 

Според него личният състав, който Русия формира от мобилизирани резервисти и есенни наборници, няма да бъде достатъчно подготвен за извършване на бързо и ефективно механизирано настъпление. Опитите на Русия да запази силите, с които в момента се бие в Украйна, оборудвани с достатъчно танкове, артилерия, далекобойни ударни оръжия и друга техника, е малко вероятно да бъдат успешни и достатъчно навременни, смятат анализаторите.
Въпреки това Путин може да нареди възобновяване на широкомащабни настъпателни операции през зимата, но е важно „да не се надценяват вероятните способности на руските или комбинираните руско-беларуски сили за успешно провеждане на такива операции“, подчертава ISW. Анализаторите на института също така продължават да смятат, че е малко вероятно Лукашенко да се съгласи да изпрати беларуски военни сили (които също трябва да бъдат преоборудвани) да нахлуят в Украйна.