Мина много време, преди селекционерът на Аржентина Лионел Скалони да застане пред журналистите, след като тимът му стана световен шампион. Той и отборът се отдадоха на буйна радост, а треньорът отиде на брифинга с фланелка на “албиселесте”.

Скалони, който през 2018 г. започна като временен наставник след провала в Русия, но още през ноември бе назначен за постоянно, благодари на отбора и щаба си. Както и на целия аржентински народ за подкрепата.

"Винаги говорим за семействата си в такива моменти, рече той. - Моите родители ме научиха никога да не се предавам. Всеки треньор, не само аз, иска да прави нещата добре. Аз съм късметлия да бъда тук. Това е невероятен момент, не може да го опиша.”

Скалони поплака. Той заяви, че е било нужно време на играчите да си повярват, а и на него самия да се сработи с тях. Доволен е, че е изградил колектив, като отдаде триумфа в Катар именно на това. Като повратна точка изтъкна спечелената Копа Америка през миналата година в Бразилия и то след победа над домакините на финала.

Именно тогава е започнал да вярва, че отборът му може да стигне далеч в Катар. Трудно намираше думи да благодари на Лео Меси и да изтъква качествата и заслугите му.

Дидие Дешан

"Вложихме много енергия и сърце, за да се върнем в мача. Когато се върнеш от нищото и въпреки това победата ти се изплъзне за малко, е много трудно да го приемем. Но трябва да го приемем", бе първият коментар на световния шампион от 2018 г. пред френската национална телевизия TF1.

Юго Лорис

"Реагирахме след лошото начало. Това беше почти като боксов мач, ударите следваха един след друг, заяви вратарят и капитан Юго Лорис. - Единственото съжаление, което можем да имаме, е, че напълно пропуснахме първото полувреме. Но не се оставихме.

Трябваше да има победител и той бе определен след дузпи. Беше жестоко. Чувстваме се празни в момента. Можехме да се откажем  при 0:2, но продължихме да вярваме и бяхме близо до пълен обрат. Но явно съдбата не искаше да ни се усмихне. При онова положение в 120-ата минута можеше да стане 4:3 за нас... Трябва да поздравим аржентинците, които направиха голям турнир и голям финал.”

"Не е сега моментът да говорим за бъдещето ми. Трябва да мине време, да видя нещата от друг ъгъл и ще отговоря. Това беше болезнена вечер за всички играчи, за щаба, за привържениците, въпреки че направихме голям мач. Но това е болката да загубиш", каза още Юго Лорис, който обмисля оттегляне от селекцията.

Рафаел Варан

"Много сме разочаровани, дадохме всичко. Имахме много проблеми по време на турнира, но се борихме до края. Днес цял час не бяхме в мача. Върнахме се и имахме възможност и да спечелим. Много съм горд с този отбор. Дадохме всичко, с високо вдигнати глави сме", коментира защитникът Рафаел Варан, който бе сменен в продълженията заради преумора.

“Играта вървеше много бързо. Върнахме се и физически бяхме по-добре от тях. Започнахме да натискаме и да вярваме, че ще спечелим. Не бяхме далеч от това да направим пълен обрат. Имаме силна психика в този отбор, играем със сърце. Това ни помогна да стигнем до финала. Но не беше достатъчно да спечелим.”