На летище "Хийтроу" в Лондон от известно време има нов служител, който работи денонощно и то без да получава заплата. 

Запознайте се с кучето робот Дейв. То е създадено от американската инженерна и робототехническа корпорация "Бостън дайнамикс" (Boston Dynamics), която в сътрудничество с международната консултантска и строителна компания "Мейс" (Mace) провежда изпитания на неговите възможности, информира ДПА. 

Дейв извършва триизмерно (3D) лазерно сканиране на структурата на товарен тунел, построен през 60-те години на миналия век на летище Хийтроу, както и на дейностите по неговата реконструкция, която се провежда в момента.

Дейв има четири механични крайника и допълнителни приставки, които му позволяват да изпълнява по-специализирани задачи. Този модел роботи все по-често се използват в строителството, в сферата на сигурността и в минното дело, тъй като способностите им да отварят врати, да влачат предмети и да инспектират опасни зони се оказват много полезни.

По-рано тази година "Бостън дайнамикс" обяви, че е продала "няколкостотин" подобни кучета роботи, чиято базова цена е от порядъка на 100 000 долара.

Фирмите, които извършват реконструкцията на тунела на летище "Хийтроу", твърдят, че тяхното куче робот спомага за повишаване на безопасността на екипите, които работят на строителния проект. Дейв допринася за намаляване на броя на злополуките по време на строителните дейности на опасни, тъмни или хлъзгави места. Успоредно с това роботът бързо осигурява данни за напредъка при реконструкцията на тунела.

"Роботите никога няма да заменят хората в сектора на строителството, но този пилотен проект показва потенциала им за повишаване на ефективността на работата, събиране на данни в цифров вид, подобряване на безопасността на труда и оптимизиране на доставките", заяви Марк Рейнолдс, директор на корпоративната група и главен изпълнителен директор "Мейс". 

"Пътниците, които преминават през "Хийтроу", може никога да не забележат резултатите от дейността на Дейв, но се надявам, че ще им е приятно да узнаят, че той работи денонощно, за да може летището да функционира възможно най-добре", допълни Рейнолдс.

Служителите на корпорацията "Мейс", който работят заедно с кучето робот на "Хийтроу", са избрали името му Дейв, след като са провели гласуване, посочва ДПА. 

БТА