Германското правителство получава одобрение да стане мажоритарен акционер в затруднения вносител на газ в страната "Унипер" (Uniper), съобщи днес Европейската комисия.

"Комисията стигна до заключението, че предложеното придобиване няма да породи опасения по отношение на конкуренцията", се казва в прессъобщението, цитирано от ДПА и БТА.

Решенията за държавна помощ в страните-членки на Европейския съюз трябва да бъдат формално одобрени от Еврокомисията.

Очаква се операцията да струва на Берлин около 30 млрд. евро, като в замяна правителството ще получи 98,5 процента от "Унипер" и ще инвестира около 8 млрд. евро. В по-късен етап Берлин ще опита да набере нов капитал в размер на 25 млрд. евро.

Газовата компания изпадна във финансови затруднения, след като Русия спря доставките на газ за Германия, принуждавайки компанията да купува гориво от други източници на много по-високи цени. 

През септември германският министър на икономиката Роберт Хабек обяви планове правителството да стане мажоритарен акционер в опит да спаси бившата компанията, която все още е собственост на финландската "Фортум", от неплатежоспособност.

Очаква се придобиването да бъде одобрено от настоящите акционери на "Унипер" в началото на другата седмица.