ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" бламираха разговора за правителство с втория мандат още в неговото начало. Това стана ясно по време на първата среща между Николай Денков- номиниран за премиер от "Продължаваме промяната", и парламентарните партии.

Представителите на ГЕРБ и ДПС подходиха конфротационно и провокативно, давайки да се разбере, че по-скоро няма да да подкрепят никакво усилие във втория мандат.

"Възраждане" въобще не дойдоха на срещата.

Ако тези три партии запазят своите позиции, то правителство във втория мандат най-вероятно няма да има. ГЕРБ има 67 депутати, ДПС - 36, а "Възраждане" - 27 или общо 130 - повече от половината от всички 240 депутати.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че този разговор е дълбоко закъснял.

"Разговор, в който се търси подкрепа с втория мандат за правителство, след като са изгорени много мостове. Включително при разговора за първия мандат.

Влизате в ролята на кукла на конци. Зад вашия широк академичен гръб стоят номинациите на съпредседателите на "Продължаваме промяната". През последните 8 месеца доказаха, че не могат да се справят. Не могат да бъде отново номинация в правителство, за което се търси някакъв консенсус.

Поздравления, вие сте бил зам.-министър в наше правителство. И в служебни правителства - имате своите качества.

Нашият разговор ще се изчерпа дотук."

Това каза Атанасова и си тръгна, без да изчака отговора.

"Ако говорим за изгорени мостове, трябва да започнем от свалянето на праивтелството на "Продължаваме промяната". За персоналния състав разговорът тепърва предстои. Ако имаме съгласие за политики...

Формите на сътрудничество има смисъл да се обсъждат, ако има съгласие", каза Денков.

Георги Свиленски (БСП) изтъкна, че голяма част от идеите за бъдещ кабинет на Денков са продължение на работата от предишното коалиционно управление.

"В голяма част сме съгласни. За всичко това ще намерите нашата подкрепа", декларира Свиленски.

Той допълни, че е доволен от това, че връщането на хартиената бюлетина в Изборния кодекс е отпаднало като условие за разговори за правителство с втория мандат.

Денков отговори,че Изборният кодекс продължава да е важна тема.

"Вашият анонс беше хората, които се затрудняват с машините, да гласуват с хартия. Но накрая получихме премахване на машинното гласуване. Искрено се надявам, че ние можем да обсъдим варианти, в които машинното гласуване да се запази. Включително с друг вид машини.

Но това не може да стане от днес за утре. Тази тема е важна за нас. Виждаме възможности вие да реализирате това, което е важно за вашите избиратели. Да рестартираме и тази дискусия, да търсим правилно решение", каза Денков.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска от Денков персонална оценка за факта, че Кирил Петков е бил министър в нарушение на Конституцията.

"Казвате - да повишим доверието в правовия ред. Трябва да направите оценка. Незаконни нахлувания по домовете на хора по указания на Рашков. Не става въпрос за борба за купения вот. Ние също сме срещу купения вот.

Реформи в правосъдната система - там има две теми, бихме обсъждали и двете теми. Едната са правилата и реформите, а другата тема е кадруването. Понятието реформа девалвира", каза Карадайъ.

Според него промяната след управлението на ГЕРБ е довела България до по-лошо и на това също трябва да бъде дадена оценка. Той също напусна срещата малко след изказването си.

Според Денков казусът с Кирил Петков е свързан с разликите между правосъдните системи.

"Никой не е можел да каже дали е било конституционно - никой не може да каже, докато не се произнесе Конституционният съд.

Г-н Кирил Петков направи доста лични жертви, за да се включи в политиката в един труден момент, това също заслужава уважение", каза Денков.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изтъкна, че всички политици се кълнат, че България има нужда от кабинет. Но същевременно всички се занимават с подготовка за парламентарни избори.

"Виждаме разлика в подхода между първия и втория мандат. Ние виждаме ясна заявка за диалог. Кандидатът за премиер е посочен в първия ден, почва разговор за програма.

ГЕРБ и ДПС ще оценят, че не може да се мине само с хвърлени провокации. Това е реалната възмжност да има правителство. Лесно е към всеки кандидат премиер да има провокативни въпроси. Не си спомням от проф. Габровски да беше искано да дава оценки по конкретни епизоди.

За нас проблемът с първия мандат беше, че не е ясно кой носи отговорност за това, което се предлага. Ако неглижираме този сериозен опит за правителство с втория манат - трябва да си поемем отговорността", каза Иванов.

Той предложи да се изработи политическа декларация за приориетите, която да бъде обсъдена и гласувана в парламента.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че разговорът наистина е закъснял, но е добре, че все пак е започнал, макар и късно. Според него червените линии трябва да бъдат оставени за заден план.

"До момента с втори мандат няма излъчено правителство."

Това изтъкна като обобщение съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.