Европейският парламент трябва да преустанови всякаква законодателна работа, свързана с Катар.

Представители на интересите на емирството не трябва да имат достъп до ЕП.

Това гласи резолюция, приета от евродепутатите на пленарна Сесия в Страсбург. Тя бе одобрена с 541 гласа „за“, 2 „против“ и 3 „въздържал се“.

Резолюцията е свързана със съмненията за корупция от страна на Катар и по-широката необходимост от повече прозрачност в институциите на ЕС. Евродепутатите изразяват възмущение във връзка с последните твърдения, че настоящи и бивши техни колеги, както и служители на Парламента са замесени в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация. Членовете на ЕП подкрепят пълното сътрудничество на институцията с продължаващото разследване, като отбелязват, че вътрешните системи не са успели да предотвратят корупцията. Те осъждат и предполагаемите опити за подкупи от страна на Катар, които представляват сериозна чуждестранна намеса в демократичните процеси на ЕС.

Като незабавна мярка членовете на ЕП решиха да преустановят цялата работа по законодателните досиета, свързани с арабското емироство. Става дума най-вече за либерализирането на визовия режим и споразумението за въздушен транспорт между ЕС и Катар, както и планираните посещения. Евродепутатите искат също да се спре издаването на пропуски за достъп на представителите на интересите на Катар, докато съдебните разследвания не предоставят разяснения.

Реформиране на правилника на ЕП

Парламентът изразява загриженост заради потенциалните конфликти на интереси, причинени от “странични дейности”, особено когато някои депутати работят като управители, членове на управителни съвети или консултативни съвети на банки, мултинационални компании или публични дружества или като консултанти на такива компании. Членовете на ЕП подкрепят система за деклариране на имущественото състояние в началото и в края на всеки мандат. Тези декларации биха могли да бъдат достъпни само за съответните органи и да бъдат проверявани при наличие на основателни твърдения.

Евродепутатите се ангажират да осигурят пълна прозрачност по отношение на страничните си доходи и да забранят всякакво външно финансиране на персонала на членовете на ЕП и на политическите групи. Парламентът ще се стреми да въведе забрана на ниво ЕС за дарения от трети страни за евродепутатите и политическите партии и иска от Европейската комисия да изготви предложение за тази цел. Необходимо е да се въведе “период на изчакване” след края на мандата на даден член на ЕП, за да се преодолее явлението “кадрова въртележка”.

Депутатите искат да направят регистъра на ЕС за прозрачност задължителен, да разширят обхвата му, така че той да обхване и представители на държави извън ЕС и бивши евродепутати. За да спомогнат за решаването на други свързани въпроси, те се стремят също така да създадат анкетна комисия след приключването на наказателните разследвания и евентуални съдебни производства, която да разследва случаи на корупция и неправомерни действия от страна на държави извън ЕС, както и специална комисия, която да идентифицира потенциални недостатъци в правилата на Парламента и да прави предложения за реформи.

Депутатите искат да се назначи специален зам.-председател на ЕП, който да отговаря за проверката на почтеността и за борбата с корупцията и чуждестранната намеса.

Парламентарните групи за приятелство трябва да бъдат надлежно регулирани и контролирани, за да продължат да съществуват. 

Парламентът призовава Комисията да представи предложение за създаване на независим орган по етика във възможно най-кратък срок.