Миналата нощ хакерска атака е пробила, може би фатално, защитите на Българското национално радио (БНР), научи Клуб Z от колеги.

Пострадала е технологичната система "Далет плюс" за управление на предаванията.  Атаката е станала около 3 ч. в нощта срещу вторник, когато криптовирус е бил вкаран в системата "Далет плюс", става ясно след проверка на службите.

В момента всички в радиото, стратегически обект за националната сигурност, работят само "на живо", системите за управление са извън строя.

Според специалисти подобен мащабен пробив може да бъде осъществен, само ако по някаква причина защитите и поддръжката на системите и сайта на радиото не са работели. Хора от БНР твърдят, че ръководството е прекъснало договорите за поддръжка, които включват протекция от злонамерена външна намеса. Прекратен е договорът за поддръжка на сайта на БНР и на "Бинар" - дигиталната платформа в интернет за подкасти и музика на националното радио, казват  източниците ни. От ръководството обаче посочват, че договорите за "Далет" не са били прекратявани. Сайтът на БНР продължава да работи, защото е на външен сървър. Засега много от системите са превантивно спрени, допълват.

"Архивът е на ленти, няма как да бъде безвъзвратно поразен", посочиха още от радиото. 

В момента със случая се занимават специализираните органи. Една от причините е, че след първия оглед пораженията изглеждат твърде големи - повече от вероятно е уникалните архиви и записи, които БНР съхранява, да са "заминали" невъзвратимо. 

Не е изключена версията откуп. Такъв обаче за монента не е бил искан, заявиха още източниците ни.

В момента генерален директор на БНР е бившият му юрисконсулт Милен Митев, който беше избран на поста от СЕМ през октомври 2021 г.