Днес е осигурено финансиране за най-мащабната инвестиционна програма за изграждане на тротоари в София. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Кметицата Йорданка Фандъкова е подписала договор за финансиране с Европейската инвестиционна банка, представена от вицепрезидентката Лиляна Павлова. То ще е в размер на 100 млн. лева, още 20 млн. лв се осигуряват от общината. С тях ще бъдат построени близо 700 000 квадратни метра тротоари.

"Делегирали сме много правомощия и средства на всички районни кметове, които ще управляват една трета от средствата", отбелязва Георгиев.

Затова са и заложени допълнителни средства за назначаването на експерти във всеки от 24-те района на общината, които да отговарят за контрола на ремонтите на терен.

Новите тротоари ще бъдат гранитни в централните квартали и асфалтови в периферията, но с водещи ивици, тактили и други изисквания за достъпна среда.

"Нови, удобни, изглеждащи по европейски, красиви и най-важното стандартизирани тротоари за целия град", описва ги Георгиев.