Две са версиите за тежката катастрофа с автобус между Свиленград и Тополовград - човешка грешка и внезапно възникнала техническа неизправност. 

Инцидентът стана в неделя малко след 18:00 часа. Една жена загина, а 19 души бяха ранени. На мястото на катастрофата бяха изпратени 6 линейки, 7 полицейски екипа и 5 пожарни, припомня Нова тв

Асфалтът е бил в нормално състояние, имало е и видима маркировка, но пътят е бил хлъзгав, което вероятно е довело до инцидента, съобщиха на брифинг от прокуратурата.

В автобуса са пътували и 4 деца, но те са без наранявания.

Състоянието на пациентите е добро, каза д-ц. Георги Гелов от болницата в Хасково, където са настанени 10 от пострадалите. Четирима от тях са със счупвания, шофьорът и екскурзоводката са с леки фрактури. Всички са контактни и без опасност за живота, потвърди доц. Гелов.

Здравният министър д-р Асен Меджидиев също посети пострадалите в хасковската болница. Той благодари за бързата реакция на медиците.

По-късно тази сутрин бе съобщено, че всички леко пострадали вече са си по домовете.

Пред бТВ Бойко Рановски - директор на т.нар. ДАИ, обяви, че автобусът има редовен лиценз, минал е технически преглед и всичко с документацията е наред.

На фона на поредния тежък инцидент, той заподозря, че може би комбинацията от метеорологични условия, действията на водача и състоянието на инфраструктурата са допринесли за ПТП-то.

„При движение автобусът излиза вдясно на остър ляв завой без видима причина да напусне платното за движение. Фирмата, автобусът и водачът, който го е управлявал, притежават всички необходими документи за извършване на този вид превоз“, каза Рановски, който е и бивш шеф на КАТ.

Автобусът е регистриран през 1997 г., водачът е на 51 г., от 15 г. притежава правоспособност за управление на автобус.

„По отношение на пътната настилка има забележки и недостатъци, тъй като тя беше изключително хлъзгава, маркировката не подпомага водачите и по-скоро ги заблуждава. Видимостта на тази маркировка в лоши метеорологични условия е минимална.

Път II-52 е един от сериозно натоварените в страната, по който се движи трафикът в посока от Румъния към Турция и Гърция, и обратно“, добави той.

Рановски отбеляза, че наближавайки този остър ляв завой няма никаква пътна сигнализация, която да предупреди наближаването на такъв опасен участък.

Съпругът на екскурзоводката по-рано обяви пред бТВ, че жена му помни само, че е видяла завоя и оттам наттатък се е свестила в линейката. Той каза, че познава шофьора на автобуса и че е добър професионалист, а екскурзията е била двудневна - с преспиване в Гърция. Така версията за преумора на водача също изглежда несъстоятелна.

Клуб Z напомня, че досега - въпреки демарша на главния прокурор Иван Гешев по тв студия и гимназии, където разказва, че "няма държава" и се избиваме на пътя, прокуратурата е повдигнала едно обвинение за лошо състояние на пътя - свързано с катастрофата в Своге. И по това дело големите шефове от АПИ бяха извадени в друго дело, което... все не тръгва.