"Продължаваме промяната" и "Демократична България" не са се отказлаи да опитат да реализират втория мандат за съставяне на правителство, ако ГЕРБ се провали с първия.

Това се разбра днес от думите на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, гост в ефира на бТВ. 

"Имаме план за втория мандат" - посочи той.

Както е известно, ПП и ДБ отдавна обявиха, че ще търсят парламентарна подкрепа за свое правителство на малцинството. Поставиха обаче девет точки като "тест" за такова реформаторско мнозинство, първата от които бе "Хартиената коалиция" - ГЕРБ, БСП и ДПС, да се откаже от измененията в Изборния кодекс.

Тя обаче не само не се отказа, но и пришпори приемането им. Така от ПП обявиха, че изобщо няма да опитват с втория мандат, който по конституция трябва да отиде при втората по численост парламентарна партия (т.е. ПП).

От думите на Атанасов днес обаче стана ясно, че има ревизия на решението на ПП и двете формации били в активни разговори. Разбра се обаче още, че ако се стигне до предложение за състав на кабинет, то той ще е по-скоро политически, отколкото експертен.

"Политическата отговорност трябва да се носи от хора, избрани на избори", смята Атанасов. Но все пак си остави "вратичка" - решението да е на мандатоносителя.

"Уважения към проф. (Николай) Габровски, той може да си мисли, че ще е независим премиер, но просто изпълнява един план на Бойко Борисов", допълни съпредседателят на ДБ, визирайки кандидат-премиера на ГЕРБ, който обяви, че събира експертен състав на кабинет.

Атанасов, също като другия съпредседател на ДБ и съпредседателят на ПП Кирил Петков, обяви, че до него е достигнала информация (била от високо ниво) за готвени игри с кворума при очакваното гласуване другата седмица на кабинета "Габровски". За да бъде прието едно правителство не са нужни 121 от общо 240 гласа, а само тези на поне половината от присъстващите.

Според опасенията на ПП и ДБ "Възраждане" и БСП може да "изтеглят" част от депутатите си - под претекст, че са болни, например. Така те няма да участват в гласуването и съответно ще свалят кворума. Кабинет на малцинството "Габровски" може да мине с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" - общо 115 на брой, което означава в зала да не присъстват 11 души.

Още вчера и БСП, и хората на Костадин Костадинов отрекоха да участват в подобна "завера".