Индийският премиер Нарендра Моди няма да проведе годишна лична среща на върха с Владимир Путин, след като руският президент заплаши да използва ядрени оръжия във войната в Украйна, според хора, запознати с въпроса и цитирани днес от Блумбърг.

Връзката между Индия и Русия остава силна, но разгласяването на приятелството в този момент може да не е от полза за Моди, каза високопоставен служител, запознат с въпроса, който пожела да не бъде назоваван поради чувствителността на въпроса, предаде агенцията.

Това е вторият път, в който лидерите на Индия и Русия не се срещат лице в лице от 2000 г., когато отношенията бяха издигнати до стратегическо партньорство. Срещата на върха, която обикновено се провежда през декември, беше отменена само веднъж през 2020 г. в разгара на пандемията.

„Няма да е тази година“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков относно перспективите за среща Путин-Моди, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС по-късно в петък.

Решението на Индия стана ясно на регионална среща на върха през септември в Узбекистан, когато Моди призова Путин да търси мир в Украйна, е казал руски официален представител, запознат с подготовката, който също е пожелал анонимност.

Публично Кремъл изтъква Индия като ключова страна, която не се присъедини към международното осъждане на руското нахлуване в Украйна и не се присъедини към санкциите, наложени на Русия.

Правителството на Моди се опитва да балансира между Москва, ключов доставчик на оръжия и евтина енергия, и САЩ и техните съюзници, които наложиха санкции и тавани на цените на руския петрол, коментира Блумбърг.

Индия обаче под натиск от САЩ и други държаве, с които тя иска да противодейства на нарастващите геостратегически амбиции на Китай. САЩ неотдавна одобриха пакет за модернизиране на изтребителите Ф-16 на историческия съперник на Индия, Пакистан, ход, на който Ню Делхи категорично се противопостави.