Украйна се нуждае от оръжия и ще ги осигурим - ЕС ще дари допълнителни 500 милиона евро за оръжия и оборудване. 

Това обяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел след среща на Съвета по външни работи на съюза, на който взеха участие външните министри на държавите членки. Така общият размер на средствата, предоставени от ЕС на Украйна под формата на военна помощ, достига 2,5 млрд. евро.

"Путин разчита на демократическата умора. Европейските общества не бива да позволяват да изпадат в умора. Трябва да продължат да застават зад решенията, които са взели. Предприеха строги мерки срещу Русия и трябва да ги поддържат", подчерта Борел.

Той увери, че "санкциите работят, руската икономика понася щети".

"Те няма да спрат войната веднага, но санкциите ще създадат тежки проблеми за Русия".

Борел обърна специално внимание на "битката за наратива - за това кой носи вина, както и какви са причините за войната".

"Много хора мислят, че чрез санкциите сме увеличили цените на газа. Цените на газа започнаха да се покачват един месец преди войната. След налагането на санкциите стойността им спадна на същите нива отпреди началото на войната. Ясно е, че не санкциите са предизвикали високите цени на газа. Това е част от битката за наратива. Много хора говорят без доказателства. Зад всеки аргумент трябва да има доказателства, защото иначе всеки може да говори каквото пожелае".

В началото на брифинга Борел отбеляза, че украинският външен министър Дмитро Кулеба е информирал външните министри за актуалната обстановка в страната му.

"Ситуацията остава тежка. Русия продължава да изстрелва ракети срещу цивилни инфраструктурни обекти и убива мирни граждани всеки ден. Ужасени сме от това. Имаме доклади за употреба на сексуалното насилие като оръжие за война. Русия атакува полета и складове с храна. Продължава да блокира износа от Украйна и носи отговорност за глада по света", обяви той.