"Ще сведем до минимум условията, които ще поставим".

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в началото на консултациите с президента Румен Радев преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство.

"Намираме се пред изключително сложно предизивкателство - парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства, сплит от възможни кризи в зародиш.

Няма гаранция, че още едни избори ще дадат различен парламент. С нови избори вървим към влошаване на политическата среда.

Българската политическа класа се отучи да се фокусира върху приоритети, популизмът взема до такава степен връх, че парламентарната демокрация цикли. Третият мандат е много добра възможност да опитаме да преодолеем тази тенденция", каза Иванов.

Според него това е кризисен мандат и манат на диалога, а задачата ще бъде да се намерят допирни точки.

"Ако на нас се падне отговорността ключовото нещо ще бъде диалога и слушането на това какво казват всички останали. Мнгоо се увлече българската политическа класа в поставянето на разелителни линии без да може да посочи решения.

Отново сме на път да покажем на българските граждани, че не можем да намерим решение. Много тежко самопризнание за неспособност да носим отговорност. Ако мандатът бъде да ден на нас ще водим диалог в рамките на досегашната коалиция със сериозни изводи от нейния разпад", каза Иванов.

Той повтори идеята за по-скоро експертен кабинет и крачка назад на политическите лидери, но заяви, че това не е задължително условие.

"Носителите на досегашния модел трябва да останат извън изпълнителната власт", категоричен бе Иванов.

Според него обаче важни въпроси като конституционни реформи и енергетика трябва да се обсъждат от цялата политическа класа. Иванов смята, че ако правителството е екпертно е възможно да се намерят организационни форми на контрол. Най-важна според него е фигурата на премиера.

"Да възстановим мнозинството. Това е онази тънка бродерия, която трябва да свършим. Първо да възстановим мнозинството и в този процес да стигне до формула", обобщи Иванов.

Президентът заяви, че надеждата е да се намери обединение около ясни и приемливи за всички цели. И че е необходимо да има работещ парламент заради кризите, които предстоят.

Очаквайте подробности!