Парламентарната комисия за борба с корупцията проведе извънредно заседание, на което бе изслушан главният прокурор Иван Гешев. Изслушването бе относно медийно изнесени публикации и изявление на евродепутата Томаш Здеховски относно митична "петорна експертиза", извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

С други думи - темата на изслушването бе дали прочутите снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчета в чекмеджета са манипулирани, каквато информация излезе, представена от Здеховски като информация от името на Европейския парламент.

[[nid:129859]]

Чешкият евродепутат Здеховски, оглавявал мисия на Европейския парламент у нас направи заключение, че снимките на златните кюлчета в спалнята на Борисов са манипулирани. Тази информация била установена от независима петорна експертиза, предоставена от Гешев на Комисията по бюджетен контрол. Сведенията са поискани от евродепутати, участвали в нейна мисия в България през април. 

Тези заключения на Здеховски предизвикаха моментална реакция и у нас, и в ЕП, според които в нито един документ от европарламента няма подобно заключение.

В началото на днешното заседание от ГЕРБ се опитаха с различни процедурни въпроси да провалят заседанието. Особено много оспорваха дали има или няма кворум, за да заседава комисията. Ана Александрова и Тома Биков намериха за уместно да поискат да се проведе заседание на комисията за "записите на Лена и Кирчо" и да се установи дали са истински.

От ДПС пък заявиха, че няма да участват защото заседанието е нелигитимно.

Гешев беше много словоохотлив по теми като разделението на властите, уважението между институциите, закриването на специализирания съд, за това че прокуратурата нямало да участва в политически борби. Той изрично изтъкна, че по Конституция не можел да предоставя информация по конкретни дела. Нещо, оспорено от Атанас Славов от "Демократична България" - можел, ако прецени. Отделно, поне 10 пъти Гешев се позова на написаните собственоръчно от него инструкции за пълномощията на главния прокурор, основният извод от които е, че той не се занимава с нищо по същество.

По отношение на информацията, изпратена до европарламента за снимките Гешев заяви, че съшата информация се била съдържала в няколко прессъобщения по темата, като депутати оспориха това. Така и не стана ясно защо българският парламент не е запознат, а само един конкретен евродепутат - и то от ЕНП, политическото семейство на ГЕРБ, е.

(Бел. ред - да не говорим че информацията за "петорна експертиза" е, меко казано - около истината. Това означава петима експерти да изследват даден въпрос, след като обикновено са го разследвали 3-ма и са се произнесли. В случая не става въпрос за петорна експертиза, а за 5 експертизи на снимки на Борисов - чиито изводи, естестевно, така и не са публиквани публично - на какво стъпват, кои са авторите им и пр.)

Към това Гешев нямал отношение, не бил разпращал той писма. Но от посочените прессъобщения откриваме това от 2020 г., стигащо до заключенията на евродепутата.

Един от малкото конкретни въпроси по темата към Гешев беше от Константин Бачийски ("Продължаваме промяната"). Той попита дали е установено лицето, което е направило снимките. И дали има връзка между парите и кюлчетата и скандала на ГКПП "Капитан Андреево".

"Смислово съм объркан. Микс от твърдения, въпроси с патетичен дух. В мен има съмнения, че ме бъркате с митничар. Какво се случва не мога да ви кажа, има досъдебни производства. Главният прокурор не може да дава информация по конкретни досъдебни производства.

Вие ме изпитвате по едно досъдебно производство, по което не съм наблюдаващ прокурор. Няма как да отговоря на вашата политическа трактовка", отговори Гешев.

На друг въпрос той каза, че е предоставял информация на европарламента и по "това, което журналистите наричат "Барселонагейт".

През повечето време Гешев отклоняваше конкретните въпроси с дежурните обяснения - че не може да дава конкретна информация по дела,

"Не сте директор на NGO, имате пълната власт да предоставите информация. Юридическите еквилибриситки да се измъкнете от тази фунцкяи като ръководител на прокуратората не могат да продължават повече. Имате пълната власт над разследването.

Не сте неутрален администравен ръководител на районна прокуратура в Каспичан. Въпрос на респект е да давате отговори. Конституцията не ви пречи да давате конкретни отговори по конкренти дела. Проблемът е в тази селективност - щит върху едни хора, внушения за вина спрямо други хора, това е големият проблем. Моля ви да се отнасяте сериозно към тази институция", заяви Атанас Славов.

Според Гешев това са "юридически неверни неща".

"Прокуратурата не е централизирана", заяви той.

Тома Биков (ГЕРБ) зададе въпрос дали в Министерския съвет са влизали криминално проявени, които са носили са наркотични вещества. Въпросът бе по повод информация в т.нар. кафяви медии, според която Георги Семерджиев и полицайката Симона Радева са внасяли в МС дрога, скрита в кутия за пица.

"Не виждам какво да отговоря", каза Гешев.

"Нямате интерес. За мен това не е добре", коментира Биков.

Румен Гечев (БСП) попита ако снимките с кюлчетата са наистина манипулирани, както твърди прокуратурата, кой е авторът на тази манипулация.

"Това значи, че нашият министър-председател е злепосавен. Кой го е злепоставил, пред целия свят се въртяха снимките? Кой е този, който е манипулирал снимките? Там пиле не може да прехвръкне, има камери, аудиозаписи, записва се всичко на лицето, което влиза при премиера.

Това е станало със съдействието или бездействието на НСО. Имам едно притеснение, че снимките са манипулирани. Бойко Борисов каза, че знае коя е Мата Хари. Вие взехте ли мерки срещу тези, които злепоставиха пред целия свят нашия любим министър-преседател", каза Гечев.

На което Гешев отговори:

"И аз съм притеснен сериозно. Това е по-скоро политическо изявление. По това досъдебно производство бългрските прокурори и следователи вършат всичко в рамките на закона".

Гечев обаче го репликира:

"Докато вие не намерите манипулатура, значи няма как да ви имаме доверие, че снимките са манипулирани. Или е вярно това, което е на снимките, или някой е извършил тежко престъпление.

Вие дължите обяснение пред българската общественост. Ако това е манипулация, кой манипулира? Вие не отговаряте, значи тогава няма манипулация. Не отговаряте, защото не искате.

Ловете престъпниците, недейте да ни изнасяте лекции".

Ивайло Мирчев ("Демократична България") попита на какъв етап е произвдоството, претърсвана ли е резиденцията на Бойко Борисов, както и дали прокуратурата се е поинтерсивала от IP-то на изпращача на снимките.

"Няма как да отговоря юридически на политичекси коментари", каза Гешев.

"Отговорете и не ни приказайте глупости", отвърна му Мирчев.

"Изнервих ли ви нещо? Недейте", продължи Гешев.

И допълни:

"Ще ви помоля терминологията да е прилична, има опасност да стана и да си тръгна".

Антонета Цонева ("Демократична България") попита Гешев кога ще си подаде оставката.

"Няма да си я подам, няма защо. Гордея се с това, което прокуратруата направи за 2 години", заяви Гешев.

Малко след това той наистина си тръгна без да изчака края на всички въпроси от депутати.