Бюджетните плащания вече могат да бъдат проследени през интернет портал. За това съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов

Смятам, че като правителство сме длъжни да осветим работата на държавата, защото тя трябва да работи за хората и пред хората. Това написа в профила си в социалната мрежа Фейсбук министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов.

Постът на Божанов е във връзка с решението на Министерския съвет отпреди няколко седмици, с което правителството възложи на министъра на финансите и министъра на електронното управление да публикуват индивидуалните транзакции от системата за бюджетни разплащания (СЕБРА) от 2006 г. досега. 

"От тази седмица данните вече са качени на портала за отворени данни. Общо 900 MB файл с данни всяко едно плащане (над 5000 лв.) за всички разходи, с изключение на заплати и осигуровки. Очакваме в следващите седмици институциите в сектор „сигурност“ да дадат съгласие за публикуване и на техните данни", посочва Божанов. 

По думите му, това е само една от мерките за антикорупционна прозрачност, която е предприело правителството, което вече е в оставка.

"От това може да се види на кого е плащала държавата най-много в даден сектор, кои фирми започват да получават повече пари при идване на власт на едно или друго правителство. Например ръстът на плащания към някои строителни фирми в последния мандат на ГЕРБ е любопитен.

Може да се види кои плащания се разминават от обявените по обществени поръчки. Плащанията към медиите също могат да се видят, за да си обясним защо една или друга медия е благосклонна към властта", коментира още министърът на електронното управление. 

Божанов припомня още, че досега данните от СЕБРА са били публични само в обобщен вид – кои институции колко плащат всеки ден, но не и на кого, не и с индивидуализирани транзакции.

"Сега това се променя и оттук нататък всяко плащане ще трябва да се появяват на портала за отворени данни най-късно месец, след като е направено. Освен решението на Министерския съвет, тази седмица публикуваме и наредба, която устойчиво да уреди това задължение на изпълнителната власт.

Прозрачността е силна антикорупционна мярка. Когато планиращият да злоупотреби с публични средства знае, че досегашните похвати за заобикаляне на публикуването вече няма да работят, би се замислил дали да злоупотреби. Това качва и политическата цена на корупцията - вече вместо да има просто едни обвинения, ще се виждат числа и графики, които показват реалните измерения на корупцията. Докато имаме прокуратура, която не повдига обвинения за корупция, то поне да бъде плащана политическата цена за такива действия", се казва още в поста на министъра.