Няма да има примирие с териториални отстъпки за Русия. Това обяви по време на брифинг украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Той обясни, че в момента не се водят мирни преговори между Москва и Киев.

"Целта на Украйна в тази война е да освободи териториите си, да възстанови териториалната си цялост и пълния суверенитет над Източна и Южна Украйна. Това е крайната точка на нашата преговорна позиция", подчерта той.

Зеленски: Русия се страхува да признае поражение

Русия "няма смелостта" да признае поражение. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски по време на официално обръщение по телевизията. Държавният глава се подигра на остарялата съветска техника на руската армия и увери, че чрез обединените действия на украинските граждани и силата на Въоръжените сили на Украйна резултатът от войната ще бъде "сигурен".

По-рано през деня украинското министерство на отбраната обяви, че руските сили ще се фокусират през следващите дни, за да превземат малки градчета в Донбас, включително Сиверск и Долина, по пътя към Словянск и Краматорск.

"Градските райони около Словянск и Краматорск вероятно остават главните цели в тази фаза на операцията", съобщиха британските спецслужби, цитирани от "Гардиън".

Украински обстрел на база в Каховка. Руско отмъщение срещу Бакмут

Поне 7 души са загинали след украински обстрел срещу голям склад за боеприпаси в окупирания от Русия град Нова Каховка, намиращ се близо до Херсон. Смята се, че за нападението са използвани наскоро доставени американски оръжия. 

Данните за загиналите са представени от поставената проруска администрация в града и затова не могат да бъдат потвърдени.

Кадри в социалните медии показват голяма експлозия, осветяваща нощта, горящи боеприпаси и извиващ се дим.

В отговор руснаците са бомбардирали украинския град Бакмут в Донецк. По последни данни има един загинал в града - общо четирима за цялата област на 12 юли.

Украйна - обнадеждена след подновения износ на зърно

Украйна съобщи, че кораби са започнали да преминават през важното устие на река Дунав, което предизвика надежди за увеличаване на износа на зърно от страната въпреки руската блокада на черноморските пристанища, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"През последните 4 дни през устието Бистрое са преминали 16 кораба", заяви заместник-министърът на инфраструктруата Юрий Васков. "Планираме да поддържаме това темпо", се казва още в изявлението на министерството, публикувано вчера.

В момента 16-те плавателни съда предстои да бъдат натоварени с украинско зърно за износ към чужди пазари. Други над 90 кораба очакват реда си в румънския канал Сулина, но през него могат да преминават само по четири на ден. Необходимото темпо е осем кораба дневно. Украйна преговаря с румънски партньори и представители на ЕК за ускоряване на темпото на преминаване.

Ако бъде постигнато споразумение, Киев очаква месечният износ на зърно да се увеличи с 500 000 тона.