Бившият американски президент Доналд Тръмп е опитал да се обади на свидетел, който още не е дал показания пред комисията на Конгреса, разследваща нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. Това заяви заместник-председателката на същата комисия Лиз Чейни по време на седмата публична сесия на комисията, която се проведе на 12 юли.

Конгресменката републиканка от Уайоминг добави, че за случилото се е уведомено министерството на правосъдието на САЩ.

"Приемаме много сериозно всички опити за повлияване на показанията на свидетел", увери тя.

Все още не е ясно дали това действие на бившия държавен глава е достатъчно само по себе си, за да бъде подведен под отговорност, обяви пред Си Ен Ен конгресменът Джейми Раскин, който също е част от комисията, разследваща събитията от 6 януари.

Среща в Овалния кабинет

Съветниците на Тръмп, които на 12 юли говориха пред комисията, описват с термина "лудите" ("The crazies") близките сподвижници на Тръмп, които през декември все още вярвали в недоказаните твърдения за изборни измами и подхранвали илюзиите на републиканеца.

В отбора на "лудите" влизат адвокатите Сидни Пауъл и Руди Джулиани, както и бившият съветник по национална сигурност на Тръмп генерал Майкъл Флин. На 18 декември 2020 г., няколко дни след като избирателната колегия потвърждава резултата от изборите, тримата верни съюзници посещават Тръмп в Овалния кабинет, заедно с бившия изпълнителен директор на Overstock.com Патрик Бърн. Там те обсъждат стратегии как да осигурят победата на републиканеца. Една от дискутираните идеи била да бъдат иззети машините за гласуване.

В даден момент в стаята нахлул съветникът на Тръмп Пат Чиполоне. Според неговите показания пред комисията дискусията скоро прераснала в 6-часов спор между "лудите", които предлагали все по-безумни идеи за това как Тръмп може да се задържи в Белия дом, и съветниците му, които се опитвали да го убедят, че трябва да признае поражение. 

"Винаги се връщахме към един прост въпрос: "Къде са доказателствата?", отбелязва Чиполоне.

Пауъл отвърнала възмутено, че "би трябвало да знае", но многократно отказала да навлезе в подробности. Руди Джулиани също не оставал длъжен на присъстващите съветници и започнал да ги нарича "слабаци".

Срещата приключила в полунощ като Тръмп, за ужас на съветниците си, избрал да застане на страната на "лудите" - посочил Пауъл, която подкрепяла изземването на машините за гласуване, за "специален съветник".

През следващите няколко часа обаче бившият държавен глава предпочете друга тактика, с която да остане на власт след 20 януари 2021 г. Той публикува туит, който според комисията довел до щурмуването на Капитолия.

Туит за 6 януари

На 19 декември, часове след срещата в Овалния кабинет, Тръмп публикува послание в социалната мрежа, което според комисията представлява призив да се обърне резултатът от изборите.

"Голям протест във Вашингтон на 6 януари. Бъдете там, ще бъде диво!".

Държавният глава визира митинга "Спрете кражбата", който един от неговите поддръжници организира в деня, в който Конгресът и вицепрезидентът Майк Пенс трябва да сертифицират резултатите от изборите.

В часовете след този туит една протръмпистка група, "Жените за Америка на първо място", пожелава да премести датата си за протест от 22 януари на 6 януари.

На следващия ден Али Александър, лидер на организацията "Спрете кражбата", регистрира "wildprotest.com". Поддръжниците на Тръмп, включително популярният водещ на конспиративни предавания Алекс Джоунс, започват да наричат 6 януари "исторически ден". 

Комисията представи доказателства, че Тръмп може да е прекарал следващите няколко седмици след този туит в планирането на митинга и последвалия марш до Капитолия. Комисията сподели непредставяна досега чернова на туит, който Тръмп е видял (но не е публикувал). В тази чернова той насърчава тръмпистите да маршируват до Капитолия.

Това разкритие поставя на дневен ред ключов въпрос - дали лоялистите на Тръмп в Белия дом са комуникирали с организаторите на митинга относно този план? Бяха огласени и записи на организаторите на митинга в дните преди 6 януари, в които те обсъждат как президентът да поведе насъбралото се множество към Капитолия.

Комисията също посочи, че Тръмп е нанесъл сериозни корекции върху речта си на 6 януари. Например, по план е трябвало да спомене името "Майк Пенс" само веднъж, но го е направил 8 пъти. Четири пъти пък е отправил призив към поддръжниците си да "останат силни" и да си върнат страната, вместо веднъж. 

Свидетелства на екстремисти

Основната цел на комисията е да свърже Тръмп с най-екстремните щурмуваци от 6 януари. Според конгресмените Тръмп е имал пряко влияние върху действията на радикалните фракции и ги е приветствал. Комисията наскоро доказа, че бившият държавен глава е знаел, че въоръжени протестиращи присъстват на речта му, и ги е насърчавал да го придружат до Капитолия. Причината, поради която той не го прави, е свързана с решението на охраняващите го агенти, които му обяснили, че не могат да го защитят и против волята му го прибират в Белия дом.

На 12 юли пред комисията говориха двама екстремисти, щурмували Капитолия. Стивън Ейърс, който се призна за виновен заради действията си на 6 януари, обяви, че изявленията на Тръмп в социалните мрежи са го накарали да повярва, че изборите са били откраднати.

"Висях на всяка една дума, която казваше", разказа Ейърс и добави, че ако е знаел за мнението на съветниците на президента, вероятно е нямало да напусне дома си в Охайо и да се присъедини към "Спрете кражбата". 

Той твърди, че първоначално не е планирал да нахлуе в Капитолия, но е бил вдъхновен от речта на Тръмп. Напуснал сградата на Конгреса едва след като видял съобщенията на бившия президент в туитър, в които той призовава симпатизантите си да се приберат по домовете - няколко часа след началото на атаките.

Пред комисията говори също бившият говорител на крайнодясната групировка "Клетвопазителите" Джейсън ван Татенхов. Според него формациите от рода на "Клетвопазителите" процъфтяват чрез пропагандата и лошата информираност на хората.

Татенхов смята, че дружеските взаимоотношения между Тръмп и радикалните групировки не са приключили.

"Мисля, че извадихме изключителен късмет, че нямаше повече кръвопролитие", каза той. "Страхувам се за този следващ изборен цикъл, защото кой знае до какво може да доведе – ако президент, който е готов да внушава и предизвиква гражданска война сред последователите си, използвайки лъжи и измами независимо от последиците върху хората... какво друго ще направи, ако бъде избран отново?"