Руди Джулиани бил "очевидно пиян" в изборната нощ през ноември 2020 г., когато призовал Доналд Тръмп да се обяви преждевременно и погрешно за победител на президентските избори в САЩ. Кандидатът на републиканците се съгласил, въпреки съветите на представители от екипа си, пише "Гардиън".

Това заявила консервативната конгресменка от Уайоминг Лиз Чейни, която е заместник-председател на избраната комисия на Конгреса, разследваща щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. от привърженици на Тръмп. Тя говори по време на второто публично изслушване на комисията.

"Ще чуете също така свидетелства за това как Доналд Тръмп е отхвърлил съвета на експертите от своя щаб в изборната нощ и вместо това е следвал курс, препоръчан от очевидно пиян Руди Джулиани, за да обяви, че е спечелил и да настоява броенето на гласовете да спре, да настоява погрешно, че всичко е измама", обяви Чейни.

Демократът от Мисисипи Бени Томпсън, председател на комисията в Камарата на представителите, посочи, че обществеността ще научи как Тръмп "загуби избори и знаеше, че е загубил избори и в резултат на тази загуба реши да предприеме атака срещу нашата демокрация", като подтикнал към смъртоносното насилие на 6 януари.

В нощта на 3 ноември 2020 г. Тръмп е бил в Белия дом със семейството и помощниците си и следял отразяването на изборите.

Свидетел на изслушването в понеделник, Крис Стируолт, бивш политически редактор на консервативната телевизия "Фокс нюз", обяви, че неговата медия е била сред първите, които оповестили, че Байдън, а не Тръмп, неочаквано е спечелил вота в ключовия щат Аризона.

Този резултат бил огромен удар за републиканците. Той предизвикал гняв и ужас сред събралите се в Белия дом - както заради самия резултат, така и поради факта, че "Фокс нюз" го е обявила, разказа Стируолт пред комисията.

Джейсън Милър, адвокат, който тогава бе съветник на Тръмп, свидетелства чрез видеовръзка, че в този момент през нощта Руди Джулиани предложил "да отидем и да обявим победа, да кажем, че сме спечелили направо".

Според Милър бившият кмет на Ню Йорк и личен адвокат на Тръмп изглеждал "очевидно пиян".

Иванка Тръмп, дъщерята и съветник на президента, смятала, че е твърде рано да се обявят изборите за решени. А тогавашният мениджър на предизборната кампания на Доналд Тръмп - Бил Степиен, също казал, че не смята, че президентът трябва да обявява победа в изборната нощ.

Но вече бившият държавен глава не се съгласил. През следващите дни той започнал да разпространява неверни твърдения за масови измами на изборите. Междувременно екипът му се разделил на две фракции.

"Наричахме ги нещо като моя отбор и отбора на Руди", обяви Степиен. "Нямах нищо против да ме включват в "Отбор "нормалност".

Бишият правосъден министър Уилям Бар, който проведе по-рано през месеца интервю с представители на комисията на закрити врата, многократно се опитал да убеди бившият президент да признае загубата на изборите.

"Казах му, че нещата, които неговите хора представят пред обществото, са небивалици. Бях донякъде деморализиран, защото си мислех: "Човече, ако той наистина вярва на тези неща... напълно е напуснал реалността".

Според Бар Тръмп бил "възмутен", когато някой си позволявал да оспорва твърденията му за изборите. 

"Президентът казваше: "Ами това, знаеш ли, убива ме. Нямаше причина да го казваш. Казваш го само, защото мразиш Тръмп".