Доналд Тръмп агитира вчера в Аляска за Сара Пейлин, бившата губернаторка на северния американски щат, смятана от мнозина за предвестник на популисткото и антиелитарно движение, в чийто лидер се превърна бизнесмена, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Петдесет и осем годишната Пейлин се бори за единственото място на Аляска в Камарата на представителите, овакантено поради внезапната кончина на републиканеца Дон Йънг, който го бе заемал поста в течение на 49 години.

Както Тръмп тя изигра ключова роля в популисткия завой на Републиканската партия през последните 15 години, целейки да спечели гласовете на работническата класа. Консерватор и християнин, тя се озова под светлината на прожекторите, когато кандидат-президентът републиканец Джон Маккейн я избра за своя подгласничка на изборите през 2008 г.

Според мнозина наблюдатели представянето й по време на предизборната кампания е отворило път за възхода на Тръмп към Белия дом, завоюван от него осем години по-късно.

Пейлин подкрепя безпочвените твърдения на Тръмп за нарушения на президентските избори през 2020 г.

"В Аляска нямахме грижи, тъй като спечелихме", подхвърли бившият президент към множеството, струпано на един стадион в Анкоридж.

Пейлин разказа на събралите се, че е подкрепяла Тръмп от началото на кампанията му през 2016 г., защото нюйоркският милиардер също я подкрепил, когато тя и семейството й попаднали под светлините на прожекторите.

"Той ми пишеше бележки и ми казваше: Дръж се!", посочи тя.

На междинните избори за Конгрес на 8 ноември тази година трябва да бъде обновен целият състав на Камарата на представителите с 435 членове.

Доналд Тръмп се опитва да затвърди влиянието си върху Републиканската партия, като подкрепя по време на първичните избори кандидатите, предразположени към него, в борбата им със съперници от по-умереното крило на партията.