Правителството на Гълъб Донев ще раздаде коледни финансови бонуси от по 70 лв. на всеки един български пенсионер. Тва обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. 

"Еднократни допълнителни суми за всеки един пенсионер в размер на 70 лв., без значение от размера на пенсията, която получава пенсионерът. Това ще се отрази пряко върху доходите на два милиона и тридесет и четири хиляди пенсионери".

Удоволствието да се даде на всички, без значение от дохода, ще струва на хазната почти 150 млн. лв. Според кабинета, парите ще дойдат  от икономии в разходната част на бюджета. 

Междувременно финансовата министърка Росица Велкова коментира инфлационните процеси в страната по време на заседанието на кабинета: 

"Инфлацията за първи път е обръща тренда и започва леко да се забавя с 1,1 процентни пункта – от 18,7% през септември на 17,6% през месец октомври. Очакваното забавяне е в съответствие с макроикономическата прогноза на Министерството на финансите. Това се дължи на спад в цените на енергоносителите – газ, петрол и други, за което правителството целенасочено работеше."

В края на тази седмица вицепремиерът Лазар Лазаров и министър Росица Велкова ще разговарят с бизнеса и синдикатите за размера на минималната работна заплата за следващата 2023 г.