Българските производители на зърно могат да бъдат сериозно засегнати от изключително евтиния внос от Украйна, предупреди евродепутатът социалист Петър Витанов.

Той говори на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на улесняването на износа на украински зърнени култури.

Подобна е заплахата и за производители от Румъния и Полша, допълни Витанов. Европа трябва да помисли и за тях, докато мисли как бързо да освободи над 20 млн. тона зърно, блокирани в Украйна заради войната.

По думите му, ако има фалити на местни производители, Европа ще бъде изправена пред две предизвикателства. Първото е да помогне на Украйна, а второто – на тези производители.

„Войната на Русия доведе до рекордно високи цени на храните. А постоянно растящата цена на торовете, енергията, както и вътрешната забрана на Русия за износ на зърнени култури поставят под риск прехраната на десетки милиони хора, особено в страните от Северна Африка, които разчитат на внос на пшеница от Русия и Украйна“, каза Витанов.

Той настоя, че Европа трябва да противодейства с всички средства на използването на храната като оръжие. ЕС трябва да помогне за алтернативните маршрути на украинското зърно - през Констанца, Балтика, чрез железопътните мрежи или по Дунав.

Трябва обаче да се мисли и за производителите в съседните на Украйна страни.