Ако до утре вечер "Продължаваме промяната" не е успяла да намери достатъчно парламентарна подкрепа за ново правителство, в петък ще върне мандата за съставяне на такова на президента Румен Радев и няма да подлага проектосъстав на кабинет на гласуване.

"Имаме на практика 48 часа", пресметна тази сутрин Даниел Лорер.

Такава окончателна заявка даде министърът на иновациите в оставка в ефира на бТВ. Такова действие е и логично, макар да има очаквания ПП да представи проектосъстав на Министерския съвет дори и да не го подложи на гласуване - както миналата година направи ГЕРБ, за да илюстрира своя "дрийм тийм" на фона на този на мандатоносителя по онова време "Има такъв народ".

Лорер отрече всякакви твърдения - като това на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че подкрепата опирала до намирането на само един единствен депутатски глас, останалите 11 били "напазарувани" вече с постове, биткойни и пр.

Както е известно, с внасянето на вота на недоверие на правителството след излизането на ИТН от него, от формацията обявиха, че търсят 12 гласа до събирането на парламентарно мнозинство от 121. "Намерени" официално са шест - всичките на отцепници от партията на Слави Трифонов.

Днес Лорер не отрече, че ПП е готова да получи подкрепа и от отцепничката от "Възраждане" Елена Гунчева - въпреки въжделенията й Русия да прати бомба на "Дондуков" 1.

Министърът в оставка отрече да е имало опити за кадрови договорки с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, за каквито вторият твърди.

По твърденията на Делян Добрев, Костадинов ще бъде напуснат и от Цвета Гуланова. Името й се завъртя като потенциален отцепник преди гласуването на вота на недоверие, като тогава тя категорично отрече и после гласува със "за" свалянето на кабинета.

На този фон и днес от ИТН се оплакаха, че от ПП продължават с индивидуални разговори с депутати от групата й.

"Звънят на братя, деца и им предлагат постове", ядоса се председателят на групата на партията на Трифонов Тошко Йорданов на влизане в сградата на Народното събрание тази сутрин.

В същото време, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова да се търси диалог с групата на ИТН, нещо което от ПП отричат като възможност.