Тлеещият отдавна спор между кмета на Добрич и екипа му и формацията "Продължаваме промяната" за името днес се пренесе и в национален ефир. Йордан Йорданов, който спечели местните избори през 2019-а с този слоган, оспорва правото на хората на Кирил Петков и Асен Василев да го ползват, а казусът е в Патентното ведомство, което трябва да се произнесе, ако двете страни не постигнат споразумение.

Йорданов и екипът му се явяват на избори 2019-а с девиз "Продължаваме промяната на Добрич". За парламентарния вот през ноември миналата година се ражда коалицията "Продължаваме промяната" на Петков и Василев. Поради липса на време за регистрация на партия, двамата търсят мандатоносител и сключват споразумение с "Волт" и "Средна европейска класа". 

Преди няколко месеца обаче от ПП обявиха, че ще стават партия, проведоха учредително събрание и пр. А Даниел Лорер, понастоящем министър на иновациите в оставка от квотата на ПП, е внесъл в Патентното ведомство още на 21 септември 2021 г. искане за регистриране на марката. На 22 февруари тази година обаче постъпва възражение от кмета на Добрич, който от своя страна също заявява претенциите си към марката.

"Продължаваме промяната" сме ние - екипът в Добрич. Екипът, който 2019 г. се яви на избори с този слоган. Интелектуалната собственост, която сме създали, е с право на ползване. Веднъж като сме създали, имаме правото да го ползваме, не е нужно да се регистрира в Патентно ведомство", заяви тази сутрин в коментар по Нова тв Йордан Йорданов.

На въпросите на водещия дали така в Добрич не искат да се окичат с чужда популярност, кметът отговори:

"Ние не искаме да взимаме на някой нещо. Извинявайте, ама ПП сме ние!"

- Добрич не е цялата планета... - продължи да опонира Виктор Николаев.

"Тук говорим за интелектуална собственост", настоя Йорданов и разказа, че  от екипа му искат среща с хората на Василев и Петков, "защото Патентно ведомство дава правото двете страни да седнат да се разберат". - "Ние сме готови, но другата страна досега не е проявила такава ангажираност.

Категорично не е вярно, че това е понеже те са популярни. Интелектуалната собственост е изключително важно нещо. Очаквам законът да се спазва такъв, какъвто е", затвърди Йорданов.

В студиото пък бе Настимир Ананиев - сега от ПП, започнал политическата си кариера като част от ДБГ на Меглена Кунева и минал през "Волт", който се озадачи:

"Септември месец подаваме ние, той четири месеца по-късно - февруари, се е сетил да входира такива претенции. Иска някакво примирие, някаква договорка. Сега не знам - иска да продаде марката ли..."

Ананиев посочи, че вчера се видял с адвоката, който се занимава с казуса и когото никой не бил търсил за разговор. 

"Ползвали, но не са го регистрирали? Защо не са?", попита още Ананиев

На което кметът отговори, че още през октомври се бил срещнал с (не стана ясно кои) представители на ПП на Петков и Василев. Тогава се разбрали, че след изборите ще има нова среща за марката.

"И категорично не е вярно, че искаме да се възползваме по някакъв начин. Може би г-н Ананиев помни, назад във времето също беше част от нашия екип....", каза последната си дума Йорданов.

През 2019 г. той бе кандидат за кмет, издигнат от местната коалиция ДБГ, НДСВ, ССД, ГН.