Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков. Това съобщава бТВ, като пред медията от държавното обвинение са потвърдили.

Разследването е за сключена неизгодна сделка и е започнало преди месец, съобщават от прокуратурата.

Материалите били  получени от районната прокуратура, която в началото е проверявала договор за правни услуги на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Лена Бориславова. По всяка вероятност става дума за кантората "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков". Началничката на кабинета на премиера бе част от нея преди да влезе в политиката. 

Подробности за договора публикува в профила си във фейсбук в началото на годината депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, припомня днес правният сайт "Лекс". В публикацията ѝ се твърди, че договорът между двете страни е за предоставяне на правни услуги срещу месечно възнаграждение от 7000 евро, като представляващ дружеството е адвокат Стефан Кючуков, а то е възложило работата на Лена Бориславова.

По-късно през деня дойде и съобщение от СГП - акцентът в него бе, че не било вярно, че досъдебното е срещу Лена Бориславова, защото от 2017 г. тези работи се водели за престъпление, а не срещу човека поиемнно (което е така - напълно формално погледнато, но пак всички знаят кой е "държаният" по папките и чекмеджетата, б.р.)

"Във връзка с медийни публикации и запитвания Софийска градска прокуратура уведомява, че информацията, че „Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова“, е с невярно съдържание. 

Софийска градска прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията, която то представлява – престъпление по чл. 220, ал. 1 от НК. 

СГП уточнява, че от 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу лица съгласно изричната разпоредба на чл. 214, ал. 3 от НПК."

За наличието на предварителна проверка съобщи самата Бориславова преди време в профила си.

Прокуратурата се е "самосезирала", само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство в първите дни на битката", написа Бориславова.

Явно сега е преценено, че проверката птрябва да прерастне в досъдебно поризводство, както и е преместена в СГП.

Според Бориславова "жълтите медии на ГЕРБ и ДПС" участват в "битката" от ден първи. В действителност ГЕРБ отдавна говорят за въпросните "адвокатски договори".

"През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение. Нищо, човек се учи, докато е жив, хеле ако си жена!", отбеляза тя.

Битката вече е не само за ББР, а за цялата държава, добави тогана Бориславова.

Пред в. "Сега" уточнява, че не е викана на разпит по казуса - засега.

Бориславова участва и на прословутата среща на Кирил Петков с Иван Гешев, където двамата заявили на главния прокурор, че не се работи адекватно по нашумели престъпници, а той измисли... прокуратурата да ги призове като свидетели да разкажат какво им е известно за престъпността. Там съветничката на премиера (в оставка) отиде с публични публикации "открити с Гугъл", което и донесе подигравки - без да стане ясно ДНК експертизи и отпечатъци ли трябваше да отнесе, например...