„Гордостта на Кьолн“ – това е официалното название на парада, с който се отбелязва годишнината от бунта на хомосексуалните през 1969-а година в Ню Йорк, на „Кристофър Стрийт“, и се отправя апел за толерантност и многообразие. Такива паради има в десетки германски градове през юни, юли, август и септември, но кьолнският е най-големият и наистина е гордост за града – дори може да затъмни карнавала.

А и се радва на почит на най-високо ниво – днес бе открит от министър-председателя на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст, което се случва за първи път в историята на парада.

Рекорден брой посетители – над милион, и рекорден брой участници – разпределени в 150 богато украсени коли с усмихнати танцуващи хора, на които имаше възможност да се любува точно толкова усмихнатата и танцуваща публика. Разбира се, борбата за правата остава на първо място – макар по въпроса да се прави все повече с всеки следващ ден, но най-късно на второ е големият купон, обсебил тези дни целия град.

От исландски дамски ансамбъл, свирещ на укулеле, до най-сериозни дискусии и всякакви други мероприятия, свързани пряко или косвено със стремежа на хората от ЛГБТ-общността да бъдат възприемани точно като останалите – това включва програмата, която продължава до късните часове на неделния ден. И превръща Кьолн в най-цветния град в Германия – не само с многобройните знамена в цветовете на дъгата, но и с разнообразието и въображението, вложени в костюмите, които техните носители изключително гордо показват и охотно позират пред всеки обектив.

Организацията е повече от изпипана – всички се движат ред по ред, включително коли на най-големите германски концерни: пощи, железници, банки; на основните партии, от които дългогодишната лидерка на Зелените Клаудия Рот е постоянно присъствие всеки път; на автомобилостроителни фирми като Форд или пък на известната парфюмерийна фирма 4711 – производител на прочутото ухание „О дьо Колон“.

Форд например участва вече за 26-и път в парада, този път със специална иновация като знак срещу дискриминацията – неизлъчващия никакви вредни емисии „Mustang Mach-E GT“ в цветовете на дъгата. 

„Гордостта на Кьолн“ се провежда от над 30 години и наред с другото е безспорен туристически магнит. Затова магазини и заведения полагат немалко усилия да изразят съпричастността си с лозунги по витрините или пък със специални коктейли и менюта, посветени именно на днешното забележително събитие.