Втори ден продължава издирването на 12-годишното момче, което изчезна в района на Профилакториума в Перник. Момчето се изгубило от погледа на баща си в петък следобед. Служби на терен, термокамери, дронове, стотици доброволци и родителите търсят малкия Александър, предаде Нова тв.

Днес ще се направи опит в гористата местност да се качи и специализирана техника, която да спомогне издирвателната акция.

Детето е облечено с тъмносив суичър и тъмни дънки. Според близките на 12-годишния Александър детето е хиперактивно и може да се е отдалечило от мястото, на което е видяно запоследно.

„Детето се изгубва в 15:50 ч., докато е било на разходка с баща си. Родителят е провел телефонен разговор и е направил маневра с колата. В момента, в който го е потърсил, Александър вече го е нямало. Огромният проблем е, че той самият не знае в каква посока е тръгнало момчето - дали към гората, или към центъра на града”, казва Марио - познат на семейството на детето.

На място е и кметът на миньорския град Станислав Владимиров.

Местните власти призовават всеки, който има информация или е видял детето, да се свърже с полицията в града.

Момчето е с тежка форма на аутизъм. С двигателни проблеми е и баща му, който го гледа сам.

Същемвременно тази сутрин пред БНТ новоизбраният/стар шеф на НСлС Борислав Сарафов заяви, че прокуратурата е образувала досъдебно производстно за отвличане. Но по-скоро - чисто като процедура.

"Към момента не знаем дали то действително е отвлечено или просто е изчезнало. Ние все пак трябваше да реагираме и да образуваме наказателно производство и най-близкият текст, единственото възможен, е да образуваме производство за отвличане.

Това са разпоредбите на НК, който за съжаление не е актуализиран от много отдавна", поясни зам.-главният прокурор по разследването.

Още от вчера сме включили сили и техника в издирването на изчезналото дете в Перник, включили сме Столичната дирекция на МВР и Жандармерията, заяви пък служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти, цитиран от БТА. 

"Нашата задача основно е да претърсим районите извън града, а доброволци правят такова претърсване в рамките на града. Ще направим всичко възможно да намерим детето", заяви той.