ЕС и НАТО подкрепиха България на фона на руската заплаха да прекъсне дипломатическите си отношения със страната ни.

Причина за гнева на Москва е изгонването на 70 руски дипломати и служители.

„ЕС изразява съжаление за неоправданата заплаха на Руската федерация да прекрати дипломатическите си отношения с България в отговор на решението й да изгони 70 руски дипломати", се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД)

В него се изтъква, че решението на София е изцяло в духа на международното право, а тези служители са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

„ЕС изцяло подкрепя и е напълно солидарен с България при тези обстоятелства и ще наблюдава въпроса отблизо. Такова несърамзерно действие от страна на Русия единствено служи за допълнителната й международна изолация", изтъкват от Службата, оглавявана от върховния представител зна Съюза за външната политика Жозеп Борел.

„Това е суверенно решение, което трябва да се зачита", заяви и говорителят на НАТО Оана Лунджеску.

Тя допълни, че алиансът е солидарен със страната ни. Съюзниците от пакта категорично осъждат поведенческия модел на притискане от страна на Русия, който тя прилага от дълго време, опитите й да се намесва в демократичните процеси и институции и да взема на прицел сигурността на европейските граждани.

Британският министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли изрази подкрепа от името на Великобритания за решението на България да изгони 70 служители на руските дипломатически представителства.

"Великобритания приветства решителните действия на България за изгонване на 70 руски дипломати и разузнавачи. Ние заставаме в подкрепа на България и нейните по-нататъшни стъпки за защита на своите суверенитет и сигурност от руски враждебни действия", написа той в "Туитър".