Компенсациите към бизнеса за високата цена на електроенергията ще продължат и след първи юли. Това решиха днес депутатите в Народното събрание по време на гледането на второ четене на актуализацията на републиканския бюджет за 2022 година.

Така бе ревизирано нелепото решение от онзи ден, когато бюджетна комисия отхвърли всички предложения за помощта и с това предизвика вълна от тежки критики и възмущение от работодателите. 

Така от първи юли бизнесът ще може да разчита на компенсация в размер на 100% за суми в сметките си, които надвишават 250 лв. за мегаватчас. Предложението бе компромисно и дойде след много дебати, но в крайна сметка бе подкрепено с гигантско мнозинство от почти всички присъстващи в залата. 

Идеята за конкретния текст дойде от ГЕРБ и бе подкрепена от всички, включително от депутатите на управляващите. Базата от 250 лв. за мегаватчас пък бе предложение на Георги Ганев от "Демократична България", което влезе в текста на ГЕРБ. 

Отстъпката за горивата влиза в сила 

Днес депутатите приеха окончателно и отстъпката за зареждане на гориво от 25 стотинки на литър. "За" гласуваха 160 депутати, цели 56 обаче бяха "против". 

Мярката важи само за автомобили със собственик физическо лице, което означава, че няма да е достъпна за фирмите. Тя ще може да се ползва за бензин А95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ. Важно е да се знае, че отстъпката важи до 50 литра на месец, като контрола ще се води от НАП. Бензиностанциите ще въвеждат данните на автомобила по малък талон в системите си и те ще бъдат достъпни и на касовите бележки. 

Мярката ще струва около 150 млн. лв. до края на годината. 

Макар да получи подкрепа, отстъпката, която е идея на правителството, получи много критики, заради своята нецеленасоченост. Идеята на опозицията е, че всеки може да я ползва - и хора, които реално са затруднени да плащат горивото си в настоящата ситуация, както и от такива, които нямат проблем да поемат увеличените разходи. 

Защитата на Министерството на финансите е ясна отдавна - бонусът ще се дава само за горива без добавки, което означава, че хора със скъпи коли няма да я ползват, за да не съсипват скъпите си двигатели. 

Важно е да се знае, че мярката няма да влезе в сила веднага от първи юли, а три дни след обявяването й в Държавен вестник. От асоциацията на търговците на горива обявиха, че имат готовност да започнат да дават отстъпката веднага след това. 

Дългът расте

Днес бе прието и решението да се увеличи таванът на максималния дълг, който правителството може да изтегли до края на годината. Така от 7,3 млрд. лв., както бе записано в оригиналния текст на бюджета, той пораства до 10,3 млрд. лв. 

Причината за исканото увеличение е, че догодина предстои падеж за плащане на старо задължение в размер на 3 млрд. лв. Идеята да се наберат парите през тази година е логична, защото очакването е, че доходността - или казано просто - лихвите по дълговете ще растат, заради движенията на централните банки. Така страната ще спести няколко десетки милиона лева от лихви. 

Ако целият размер на възможния дълг бъде изтеглен, това означава, че към края на годината той ще достигне до размер от почти 39 млрд. лв. или 25,6% от БВП. Дори и така страната ни остава втората с най-ниско задължение в ЕС след Естония. 

Интересното е, че този текст мина много лесно - без дебати и без спорове. Всичко това въпреки критиките на опозицията от предишните седмици, че правителството вкарва страната в дългова спирала. 

Какво бе прието по време на вчерашните обсъждания може да видите тук:

Обсъжданията продължават и в момента, като това е четвърти ден от бюджетния маратон. Фактите до момента сочат, че новото мнозинство в парламента успя да раздуе бюджета с почти милиард лева и пари ще раздават на калпак дори повече, отколкото предполагаше оригиналният вариант. Въпреки това дефицитът - чисто процентно - няма да се увеличи, защото срещу новите разходи бяха разписани допълнителни очаквани приходи от ДДС.

Финансовият министър в оставка Асен Василев обаче е скептичен за събирането на цялата сума. В бюджетна комисия той нарече допълнителните харчове на опозицията "откровен цинизъм". 

Очаквайте подробности!