Догодина Германия ще влезе в лека рецесия, прогнозира Съветът на икономическите мъдреци – институция, която съветва всяко правителство и в нея влизат петима професори по икономика.

Те посъветваха правителството да въведе данък „солидарност“ върху най-богатите в Германия, за да може да финансира следващите пакети с мерки, облекчаващи положението на средната класа и хората с ниски доходи.

Предложението им бе подкрепено от социалдемократите и зелените, които управляват в коалиция заедно с либералите. Именно либералите обаче излъчиха финансовия министър Кристиан Линднер, а той засега категорично отказва да вдига каквито и да е данъци.

„Правителството не възнамерява да вдига данъци. В тази ситуация трябва да правим точно обратното – да облекчаваме“, заяви Линднер.

Председателката на Съвета на икономическите мъдреци Моника Шницер обаче защити предложението си.

„Когато държавата дава помощ дори и на най-добре печелещите, то трябва тази помощ по някакъв начин да се върне в бюджета. Евентуално вдигане на данъци наистина трябва да се отнася само и единствено до хората с най-високи доходи“, заяви тя.

Според Линднер обаче хората с най-високи доходи вече дават достатъчно за финансиране на държавата. Подкрепи го и организацията на работодателите, които призоваха правителството да облекчава възможно най-много големия бизнес и работодателите, за да не се губят работни места.

Пакетите с мерки за облекчаване на гражданите, които правителството досега прие, ще струват на бюджета 135 милиарда евро до 2024 година.