ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" проведоха първа среща в парламента. Основна тема на разговора бе бъдещият бюджет и най-вече дали социалните политики, които предлагат от "Продължаваме промяната" могат да бъдат изпълнени без да се увеличава бюджетният дефицит над 3%.

"Благодаря за приетата от вас покана. Двете най-големи парламентарни групи са натоварени с най-много очаквания. Да потърсим поне постигане на базов консенсус по различни приоритети и политики".

Това каза в началото Десислава Атанасова (ГЕРБ).

Според нея е редно да приключи противопоставянето на предизборните кампании.

"Готови сме в този състав да водим диалог по определените от вас като значими точки. Надяваме се, че сте се запознали с нашите приоритети. Да покажем, че можем да говорим без опорки, без клишета, без заклинания", каза още Атанасова.

Тя изброи теми, по които според нея има единодушие - влизане в еврозоната и Шенген, законите по плана за възстановяване и устойчивост, създаването на нова антикорупционна комисия, разследване на главния прокурор от съдия, съдебна реформа, включваща промени в конституцията и др.

"Готови сме да водим конструктивен разговор по отношение на истинска правосъдна реформа", заяви Атанасова.

Продължаваме нашите принципи и обещания за конструктивен диалог. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Обещанията преди изборите трябва да ги изпълняваме и след изборите. Ние оставаме конструктувна опозиция. Това не е разговор за подкрепа на първия мандат", каза още Петков.

Според него ако се сложат правилните параметри, 16-те политики, включително социалните, могат да се изпълнят без да се прави компромис с бюджетния дефицит, който да остане под 3%.

Другият съпредседател Асен Василев направи презентация, според която социалните мерки за повишаване на заплати и пенсии са напълно изпълними. Според него БВП за тази година ще е 165 млрд. лв. А за първото шестмесечие ръстът на БВП е около 5%, като за годината ще е 4%. Василев каза, че това е ревизирана база на служебното правителство. За догодина според него БВП ще е 180 млрд. лв.

Според Василев това е увеличение на БВП от 26 млрд. лв. в сравнение с миналата година и спрямо това, което е заложено в актуализацията. Този БВП води до приходи от 11 млрд. лв., повече, отколкото са заложени в актуализацията. Василев пресметна, че всички заложени повишения на заплати и пенсии, данъчни кредити за семейства, средства за гарантиране на цената на природния газ са разходи от 8, 8 млрд. лв. Това означава 2, 2 млрд. лв. намален дефицит. И прогнозният дефицит става 2,1% от БВП.

"Да помолим служебният кабинет да внесе някаква форма на бюджет", каза Василев, обръщайки се за подкрепа към ГЕРБ по тази тема.

Според него ситуацията е променена и това не може да бъде отразено само чрез удължаване.

Делян Добрев (ГЕРБ) заяви, че тази прогноза се разминава с твърденията на Министерството на финансите и БНБ. Тези прогнози не се правят в парламента, защото тук се прави "сватбарско наддаване", смята той.

"Ако това не се сбъдне, ние ще похарчим 5 млрд. повече. И ако не можем да ги генерираме догодина, ще теглим не 15 млрд. лв, а 20 млрд. лв. дълг", каза Добрев.

И за пореден път заяви, че "Лукойл" продължава да ни надписва горивата с 1 лв. Все пак каза, че по някои теми, като компенсациите за бизнеса, има единомислие.

Василев отговори, че прогнозите за увеличението на БВП не са измислени. Според него Народното събрание редовно променя макрорамката на бюджета. Ако се планира реалистично, а не суперконсервативно, ще има достатъчно приходи за социалните политики, настоя той.

Кирил Ананиев призова по тази тема да продължат експертните срещи. Според него българските граждани искат професионален анализ и обективна прогноза. От ГЕРБ твърдят, че някои показатели, които те имат, се различават от тези на "Продължаваме промяната" - БВП, дълг и др.

В края на срещата двете партии се разбраха, че ще има работни групи на експерти по различните приоритети, които да започнат работа. Атанасова каза, че се надява към тях да бъдат привлечени и други партии. От ГЕРБ обаче не се ангажираха да подкрепят искането на "Продължаваме промяната" да се призове служебното правителство да се внесе бюджет.