Том Брейди (45 г.) стана първият играч в историята на Националната лига на САЩ (НФЛ) по американски футбол с подавания по въздух за над 100 хиляди ярда в редовния сезон и плейофите.

Куотърбекът на "Тампа Бей Бъканиърс" записа рекорда в неделя срещу шампиона "Лос Анджелис Рамс" - победа с 16:13.

Брейди започна двубоя с 99 836 ярда и премина границата от 100 хиляди с подаване за рънингбека Ленърд Форнет в последната четвъртина. Това разиграване бе за 15 ярда на трети даун.

"Това не е само мое постижение, а и на всички, които някога са блокирали за мен и са хващали моите пасове. Нямаше да запиша рекорда без помощта на тези невероятни хора", заяви Брейди след двубоя.

Куотърбекът на "Бъкс" се постара върховото постижение да не бъде записано при загуба. Той поведе "Тампа" към тъчдаун за 35 секунди в самия край на двубоя и завърши притежанието с пас за шест точки към тайденда Кейд Оутън. Така Бъкс надвиха Рамс с 16:13, а Брейди завърши с 280 ярда по въздух и общо 100 116 в кариерата си.

Брейди счупи още един рекорд в НФЛ. Това бе 55-ият случай, в който той извежда отбора си до победа с последното притежание на топката. До момента 45-годишният Брейди делеше първото място в класацията с бившия куотърбек на "Индианаполис Колтс" и "Денвър Бронкос" Пейтън Менинг.

Брейди е рекордьор и по ярдове в редовния сезон, подобрявайки постижението на Дру Брийс от миналата година. Когато се добавят и тези в плейофите обаче, бившият куотърбек на "Ню Орлиънс Сейнтс" е далеч назад в класацията с 85 724 ярда.

Брейди е рекордьор и по куп други показатели. За редовния сезон той държи върховите постижения по брой мачове (316), победи като титуляр (243), тъчдауни (624), осъществени пасове (7263), тъчдауни към различни ресийвъри (82), дивизионни титли (18), участия в Мача на звездите "Пробоул" (15), най-възрастен MVP (на 40 г.), най-много сезони с един отбор (20 с "Ню Ингланд Пейтриътс") и други. 

Брейди е играл и 10 пъти на "Супербоул", спечелвайки го рекордните седем пъти. Той има повече пръстени от всеки отбор в Лигата, след като взе шест с "Пейтриътс" и един с "Бъкс". В началото на тази година Том обяви, че слага край на кариерата си, но дни по-късно реши да се върне на терена.

Твърди се, че това е изиграло роля за разрива в отношенията със съпругата му - моделът Жизел Бюндхен. От лятото двамата са в процес на развод.