Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Иран е излъгал, че е изпратил само ограничен брой безпилотни летателни апарати на Русия и заяви, че силите на Киев свалят поне по 10 от тях всеки ден, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През последните седмици Украйна съобщи за рязко увеличение на нападенията с дронове срещу гражданска инфраструктура, по-специално срещу електроцентрали и язовири, с помощта на произведени в Иран дронове "Шахед-136".

Русия отрича нейните сили да са използвали ирански дронове за нападения срещу Украйна. Във видеообръщение вчера Зеленски отхвърли твърденията за ограничени ирански доставки за Русия, като заяви, че само в петък Украйна е свалила 11 дрона.

"Ако Иран продължи да лъже за очевидното, това означава, че светът ще положи още повече усилия да разследва терористичното сътрудничество между руския и иранския режим и какво Русия плаща на Иран за това сътрудничество", каза той.

Специалният пратеник на САЩ за Иран Робърт Мали написа в "Туитър", че не е вярно, че Иран е изпратил само няколко безпилотни самолета.

"Те прехвърлиха десетки само това лято и имат военни в окупирана Украйна, които помагат на Русия да ги използва", каза той.

Зеленски, който многократно е настоявал съюзниците да предоставят повече защитни оръжия срещу самолети и ракети, заяви, че очаква "добри новини" през следващите седмици, но не даде подробности. Той добави, че следващата седмица Киев ще започне кампания за набиране на средства за закупуване на морски дронове.

Миналия месец двама високопоставени ирански служители и двама ирански дипломати заявиха пред Ройтерс, че Иран е обещал да предостави на Русия ракети земя-земя, както и още безпилотни самолети.

По думите на иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от ИРНА, Техеран и Киев са се договорили да обсъдят твърденията за използването на ирански безпилотни самолети, но украинците не са се явили на разговорите. Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко отговори във "Фейсбук", че Абдолахиан разпространява "инсинуации за предполагаем отказ от страна на Украйна".