"Като искаш да причислиш по някакъв начин ГЕРБ към реформаторските сили трябва да се съгласиш да подкрепиш втори мандат и да си стоиш в Банкя".

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред БНТ, обръщайки се задочно към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него единственият вариант за формиране на правителство е ГЕРБ да подкрепи правителство на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" с втория мандат. Като самата партия ГЕРБ няма да участва в изпълнителната власт.

"Българската общественост очаква от избраните за пореден път депутати да формират правителство. Но това не означава правителство на всяка цена. Много е важно какво ще се случи с първия мандат. Един месец, откакто минаха изборите. ГЕРБ -  ни вопъл ни стон. Не мърдат. Не знам, преговарят ли с някого.

Аз си давам сметка, че Борисов е в много неизгодна ситуация. Той много иска да се направи мнозинство с "Продължаване промяната" и "Демократична България", но този парашут няма да му се отвори", каза още Атанасов.

И допълни, че решението е ГЕРБ да върне първия мандат и да подкрепи втория мандат на реформаторските сили.

Атанасов каза още, че Борисов търси път чрез разговори с Христо Иванов и Кирил Петков. Самият той отдавна не си говорел с него.

"Победителят е в изолация", изтъкна Атанасов.

По повод говоренето на анализатори, според които "Демократична България" трябва да подкрепи ГЕРБ той заяви:

"Гладна кокошка просо сънува. Тази работа няма да се случи. Докато аз съм съпредседател на "Демократична България", ние няма да подкрепим правителство на Бойко Борисов с първия мандат".

Според Атанасов на съветниците на президента им се е усладила изпълнителната власт.

"Да разпределят порции, както казваше хидроинженерът. Не изключвам да се бави топката умишлено, за да се задържи по-дълго изпълнителната власт", каза още Атанасов.

Според него Борисов иска корупционна амнистия.

"Не трябва да я получи. Защо бяха всички тези протести, отново ли да го върнем на власт? На никаква цена", каза още Атанасов.

Според него не е изключено през март отново да има избори.

Атанасов коментира и темата с даването на оръжие на Украйна. Той изтъкна, че няма да се оголва българската сигурност. Според Атанасов посолството на Киев комуникира с българската държава и знае в подробности какво имаме в излишък, което може бъде полезно за украинската армия.

"Сегашните шефове на всички специални служби бяха назначени от президента по предложение на неговото служебно правителство. Удобни хора, близки на президента. Всички шефове на специални служби са бивши военни. Наричат ги зелени чорапи. Това не е добре", каза още Атанасов.