Компенсациите за бизнеса за електроенергията през 2023 година ще бъдат още по-високи, отколкото бяха досега. Това гласуваха депутатите в комисията по енергетика на първо четене днес. В момента "таванът" на цената за бизнеса е на 250 лв. за мегаватчас. Тоест - държавата компенсира всяка борсова цена над тази сума. Днес по предложение на БСП този таван бе свален на 200 лв. 

Така се откри и на практика предизборното наддаване между партии, което се очаква да продължи през всевъзможно закони и промени. 

Добрата новина е, че засега парите за компенсациите за бюджетно неутрални, тоест не идват от хазната, а от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества. 

Стига се дори до предложение на ДПС таванът да падне до 180 лв. на мегаватчас, но той така и не бе приет. Не бе прието и предложението на самия кабинет, който искаше да се разделят две тарифи - до 250 лв. за фирмите на ниско напрежение, и 200 лв. за фирмите на високо напрежение. 

Днес стана ясно и че либерализацията на пазара за битовите потребители се отлага чак до 1 януари на 2026 година. Това забавяне бе очаквано, имайки предвид кризата в момента.