Приемането на хартиената бюлетина е с приоритет пред приемането на правилника на парламента. Това стана ясно днес, когато депутатите гласуваха част от този правилник. В края на заседанието съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев предложи то да бъде удължено до приемането на целия правилник. Това предложение бе отхвърлено.

Ако заседанието бе удължено, това щеше да означава, че няма да има заседание на правната комисия, в чиито дневен ред са промени в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина. За днес е предвидено заседание на външната комисия и на комисията по отбрана по повод решението за даване на военна помощ на Украйна.

Пленарната зала реши член на Министерския съвет, който присъства на обсъждане на точка от дневния ред, да може да вземе отношение, след като получи думата от председателя, в рамките на пет минути - досега ограничение на времето не беше разписано.

Не се прие предложението на "Възраждане" всяка първа сряда на месеца в програмата да влизат, освен законопроекти и проекти на решения, и изслушвания по искане на парламентарна група.

Отхвърлено беше и предложението на "БСП за България" за процедурни въпроси по начина на водене по определена тема думата да се дава на не повече от един народен представител от парламентарна група. Отпадна обаче терминът "отрицателен вот" по предложение на левицата. Така по процедурни въпроси думата ще се дава веднага, освен ако има направени искания за реплика, дуплика или за обяснение на вот, различен от формираното мнозинство.

Депутатите спориха около ротационното председателство на комисията за контрол над службите за сигурност. От ГЕРБ-СДС предложиха то да бъде отменено, в крайна сметка пленарната зала го отхвърли и така ротацията остана, а председателите на комисията ще се сменят всяка парламентарна сесия.

Председателският съвет по конкретен повод провежда закрито обсъждане с ръководителите на службите за сигурност по актуални въпроси, свързани с националната сигурност, прие НС.

Министерският съвет ще изпраща до НС, незабавно след приемането им, всички актове, които представляват класифицирана информация и не подлежат на обнародване, когато се отнасят до определяне на основен интерес или други въпроси във връзка с изключенията по чл. 13, ал. 1, т. 13, букви „а“, „е“ и „ж“ от Закона за обществените поръчки; периодични доклади на службите за сигурност, когато закон не предвижда тяхното внасяне в НС; назначения и освобождаване на ръководители на службите за сигурност. Отхвърлено бе допълнението на "Възраждане" да се добавят и актове на правителството, отнасящи се до сделки в областта на отбраната.

Най-малко веднъж на всеки три месеца в комисията по правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи и др. Обсъждане във връзка с прилагането на закона и дейността на поверените им институции се провежда и по инициатива на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или главния прокурор.

Остана старото положение председателят на парламента да назначава и освобождава главния секретар на НС със срок до избирането на председател на следващото НС, служителите към кабинета на председателя, както и служителите към кабинетите на заместник-председателите и парламентарните групи по тяхно предложение; назначава и освобождава служителите в парламентарните комисии по предложение на техния председател със срок до пет дни от избирането на председателя на съответната комисия в следващия парламент.

Комисията по конституционни въпроси ще извършва наблюдение и анализ на законодателството за съответствие с принципите и нормите на Европейския съюз и международните норми за защита на правата на човека и основните свободи, гласуваха депутатите. Тя ще подготвя анализ за развитието на конституционната уредба.

Постоянните комисии могат да създават обществени съвети от представители на граждански организации, които да ги консултират.