Лидерката на БСП Корнелия Нинова упрекна служебното правителство за това, че е заделило пари за заместващи самолети "Грипен". Коментарът на Нинова бе по повод предстоящото удължаване на бюджета за 2022 г.. Според нея тези пари трябва да се използват за предложенията на БСП в социалната сфера.

"Служебният кабинет е предвидил някъде в бюджета резерв за финансиране на десет самолета "Грипен". Ето откъде ще дойдат парите. Българската армия има нужда от модернизация и толкова години политическите партии и различните правителства не успяхме да се справим с тази задача, но в момента сме в тежка икономическа, социална криза и ние смятаме, че трябва да си подредим приоритетите", каза лидерката на БСП, макар официално да не е известно да има договорка за точно тези изтребители, за които Радев настояваше отдавна, но кабинетът тогава се спря на F-16.

Преди около месец стана ясно, че служебното правителство събира оферти за такива самолети. Според изтеклата информация се търсят самолети втора употреба, които да се използват в периода, след като МиГ-29 излязат от експлоатация, а платените F-16 още не са доставени. От правителството тогава заявиха, че решението за това ще е на парламента (защото само НС може да одобри такъв разход, б.р.).

Нинова се обяви против удължаването на бюджета за тази година, каквото намерение обявиха от служебния кабинет, макар да бяха представили нов проектобюджет за 2023-а.

"Това означава замразяване на доходите. Ние сме против. Това увеличение, което направихме в редовното правителство вече е изядено от инфлацията.

Внесохме законодателни предложения: увеличаване на минималната заплата на 850 лева, майчинството да се увеличи, безплатни учебници и лекарства за деца. Това е нашият социален пакет.

Подобни политики и действия се предприемат в целия ЕС. Германия гласува нови 200 млрд. евро помощи за домакинства и семейства. Това е правилната европейска и световна политика", заяви Корнелия Нинова.

Тя припомни, че подобна е била и ситуацията в края на миналата година. Тогава кабинетът внесе предложение да се продължи стария бюджет до края на март.

"Между първо и второ четене направихме подобрения и от това, което влезе като закон, излезе нещо различно", заяви Нинова.

От БСП ще инициират среща с всички парламентарни групи, за да се постигне договореност какво да се подобри в бюджета между първо и второ четене.

"Внесени са над 40 законопроекта вече. Служебният кабинет казва, че има риск да има предизборно наддаване.

Първо, не е работа на служебния кабинет да ни дава оценки, но трябва да направим всичко да не рискуваме финансовата стабилност на страната. Още днес ще отправим покани към парламентарните групи. Длъжни сме да приемем бюджет", каза лидерката на БСП.

Социалистите са готови да приемат закона за бюджета на служебното правителство на първо четене и преди второ да внесат предложения за промени.