Ако втората сила "Продължаваме промяната" не подкрепи първия мандат на ГЕРБ, то и първата сила няма да ги подкрепи за втори мандат. Това каза пред бТВ лидерът на СДС, която е в съюз с партията на Бойко Борисов - Румен Христов.

"Най-вероятно истинските разговори ще започнат след връчването на мандата. Винаги е добре да се преговаря, да се търсят контакти, да се уеднаквяват позиции, да се мисли кое събира, а не кое разделя", каза още Христов.

И допълни:

"Не съм много оптимист за създаване на правителство. Но не знам какво ще спечелим политическите формации, ако отидем отново на избори. Да пратим на поправителен българския избирател. Той ни дава един резултат ние казваме - не ни устройва.

Очевидно е, че ако не получим подкрепа ние първите, няма да дадем подкрепа ние на вторите. Няма чак такива традиции в България от третия мандат да се прави правителство".

Христов изтъкна, че евроатлантическите формации в този парламент имат 176 мандата. И допълни, че това е конституционно мнозинство, като спомена и съдебната реформа, без да навлиза в конкретика.

Според Христов е възможно в един момент да се стигне и до открита среща на лидерите.

"Можем да направим много компромиси, но не всичко. Има неща, от които не може да се отстъпи -  финансова дисциплина, ограничаване на бюджетен дефицит заради влизането в еврозоната, овладяването на инфлацията, отношението към Русия, подпомагането на Украйна с оръжия. Ние сме за провеждане на реформите - съдебната реформа, а и други реформи", каза още Христов.

Според него правителство на малцинството ще се случи много трудно. Имало различни варианти, включително експертно правителство, но преговорите тепърва предстоят.

На въпрос възможно ли е от ГЕРБ да преговарят с ДПС Христов заяви, че движението е в евроатлантическото мнозинство. Но най-добрият вариант бил подкрепа от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".