САЩ определиха като "колективно изнудване" исканията на Москва към Украйна да не използва зърнения коридор за военни цели след атаката по руския Черноморски флот и прекратяването на участието в споразумението за износ на зърно от Украйна, предаде Франс прес.

"Това наподобява колективно наказание или колективно изнудване", заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. "Това не е въпрос, който засяга само две страни на планетата. Това е проблем от спешен характер", за развиващите се страни, допълни той. "Фактът, че Москва преустановява участието си в споразумението, представлява наказание за целия останал свят, но най-вече за развиващите се страни, които отчаяно се нуждаят от тези зърнени доставки", коментира Прайс.

Говорителят изрази безпокойство от покачването на цените на хранителните продукти по света, което започна да се наблюдава заради несигурността около споразумението за износ на зърнени храни, договорено с посредничеството на ООН и Турция.

Нед Прайс изтъкна, че 66% от пшеницата, транспортирана в съответствие със споразумението, отива за развиващите се страни и 19% - за средно развитите, и подчерта, че преустановяването на действието на споразумението не е в интерес нито на Русия, нито на международната общност.