Френската министър-председателка Елизабет Борн предупреди, че има риск за страната след парламентарните избори, на които коалицията на президента Еманюел Макрон загуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание - долната камара на парламента, предаде Франс прес.

Тази "безпрецедентна ситуация представлява риск за нашата страна", подчерта Борн в телевизионно изявление след втория тур на изборите вчера, който бе белязан от пробив на левицата и на крайната десница. В същото време тя изрази готовност да започне да работи още от днес за "формиране на работно мнозинство", като се аргументира, че това "няма алтернатива".

Ще трябва да бъдат взети предвид многобройни фактори и да бъдат постигнати "подходящи компромиси, за да се действа в полза на Франция", подчерта Борн.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер коментира, че резултатите от изборите не правят страната неуправляема. "Ще трябва да се прояви голямо въображение", за да продължим напред, заяви в същото време той пред телевизия "Франс 2".

Льо Мер също нарече ситуацията "безпрецедентна", но омаловажи значението на изборните резултати, като подчерта, че формирането на мнозинство около президента Макрон е "единствената сила, способна да управлява Франция".

Лидерът на лявата опозиция във Франция Жан-Люк Меланшон заяви, че парламентарните избори в страната на първо място са неуспех за президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес, информира БТА.

"Това е преди всичко изборен провал за Макрон", каза лаконично Меланшон след произведения днес втори тур на изборите.

Френският президент, който е центрист либерал, бе преизбран през април и положи миналия месец клетва за втори мандат на поста. Неговата коалиция "Заедно!" обаче загуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание, долната камара на френския парламент, което ще затрудни прокарването от Макрон на неговата политическа програма.

"Това е напълно неочаквана ситуация, абсолютно нечувана, разгромът на президентската партия е пълен и няма да има никакво мнозинство", заяви Меланшон.

Според първите прогнози лявата коалиция Нов екологичен и социален народен съюз печели между 150 и 200 места в 577-членното Национално събрание.

Това ѝ отрежда ролята на най-голямата опозиционна сила във Франция.

Марин Льо Пен, лидерката на крайнодясната партия "Национален сбор", която отбелязва изключително добро представяне на втория тур на парламентарните избори във Франция, заяви, че фракцията ѝ ще бъде непреклонна, но отговорна опозиция, предаде Франс прес.

Парламентарната група, с която ще се сдобие "Националният сбор" в следващия парламент, "ще бъде най-голямата в историята на нашето политическо семейство", заяви Льо Пен пред симпатизанти в Енан-Бомон, Северна Франция, където бе убедително преизбрана за народен представител.

На базата на данните от екзитпол се очаква "Националният сбор" да спечели между 60 и 100 места в парламента. Формацията за първи път от 35 години ще разполага с достатъчно депутати, за да сформира своя собствена група в долната камара на парламента, отбелязва Франс прес.

"Републиканците" ще останат в опозиция, заяви лидерът на френската консервативна партия Кристиан Жакоб след произведения днес втори тур на парламентарните избори в страната, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че "Републиканците" са смятани за вероятен партньор на коалицията "Заедно!" на президента центрист Еманюел Макрон. Той загуби на изборите мнозинството си в Националното събрание.

Друг вариант пред Макрон е да управлява с правителство на малцинството, което ще трябва да търси подкрепа в долната камара на френския парламент при гласуването на всеки внесен от него законопроект.

Според прогнозни резултати "Републиканците" печелят около 60 места в 577-членното Национално събрание. Консервативната партия може да се окаже в ролята на арбитър, въпреки че загуби статута си на първа опозиционна сила в долната камара на френския парламент, отбелязва Франс прес.