Украинският президентът Володимир Зеленски се усъмни, че частичната мобилзиация в Русия е приключила. Според него заради тежките поражения, които руските военни търпят, може да се наложи отново да се събират хора под бойните знамена.

В Украйна са възможни и по-дълги периоди без ток, предупредиха местните власти, цитирани от БНТ. Досега този интервал беше 4 часа, но заради тежките поражения по енергийната инфраструктура, това вероятно ще се промени.

Около 30% от енергийната мрежа в Украйна е разрушена след руски нападения от последните седмици. Според последните данни на Международната организация по миграция от началото на войната над 14 милиона и 300 хиляди души са напуснали Украйна.

"Към момента в много градове и региони е въведен режим на тока - засегнати са около 4 милиона украинци. Става дума за Киевска област, за областите Житомир, Полтава, Ровно, Харков, Суми, Черкаси, Кривгород. Аварийни прекъсвания на тока са възможни и в други региони.

Правим всичко, за да има намалим времето, в което няма ток. Окупаторите ни изправиха и пред друго предизвикателство. На практика те напълно разрушават здравната система в завладените от тях територии. Решили са да затворят всички медицински институции, изземват апаратура, линейки, всичко. Принуждават останалите лекари да се преместят в Русия", заяви още Володимир Зеленски в речта си.

Той посочи, че говори за Херсонска област. 

Ройтерс припомня, че украинските войски са се струпали близо до Херсон, в южната част на страната, което е накарало назначените от Русия служители да евакуират много жители. Херсон е един от четирите района, за които Москва твърди, че са част от Русия.

"Русия се опитва да превърне Херсонска област в ничия земя", добави Зеленски във видеообръщение, като заяви, че проруските сили са осъзнали, че не могат да задържат града и затова вземат каквото могат.

Украински официални лица редовно обвиняват отстъпващите руски войски в плячкосване, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.