Инфлационният натиск в страната продължава да се ускорява и към месец май увеличението на цените на годишна база е 15,6%. Това показват последните данни на Националния статистически институт, излезли в сряда. 

Повишението спрямо предходния месец е 1,2%, от началото на годината - малко над 9%. 

За един месец най-много са поскъпнали транспортните услуги, разходите за ток, вода и парно, както и храните – от 1,5% до 3,2% само за месец. Единственото намаление се отчита при цената за развлечение и култура.

Според данните на НСИ през месец май се отчита 9,4% увеличение в цената на хляба. Значително е поскъпването при млечните изделия - сирене, кашкавал. Захарта също поскъпва - с 5,7%.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: въглища - с 3,3%, дърва за отопление - с 3,7%, пелети - с 1,4%, дизелово гориво - с 5,1%, автомобилен бензин А95Н - с 4,7%, автомобилен бензин А100Н - с 4,4%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 0,3%, метан за ЛТС - с 11,2% и други.

Индексът на цените за малката кошница за май спрямо месец по-рано е 101,4%, а от началото на годината е 110,6%.

През май 2022 г. цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти - увеличение с 1,9%; нехранителни стоки - увеличение с 1,3%; услуги - увеличение с 0,1%.