Органът на ЕС за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA) сключи договор с компанията „Бавариан нордик“ за закупуването на 109 090 дози ваксина от трето поколение срещу маймунска шарка.

Това съобщи говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмаакер.

Благодарение на договора ваксините ще бъдат бързо доставени в страните членки на ЕС, Норвегия и Исландия.

Препаратите са закупени от HaDEA – Европейската изпълнителна агенция за здравеопазването и цифровизацията. Тя е действала от името на HERA, която ще достави ваксини в страните членки на пропорционална основа, като се започне от най-нуждаещите се.

За първи пт бюджетът на ЕС е използван за закупуване на ваксини за страните чрленки по програмата „ЕС в подкрепа на здравето“ (EU4Health).

В момента единствената одобрена в Съюза ваксина от трето поколение е тази срещу едра шарка. Тя обаче предпазва и от маймунска шарка, тъй като вирусите са свързани, изтъкват от Европейската комисия. Някои страни членки дори вече въведоха дерогации и разрешиха временното използване на препарати срещу едра шарка.

Над 900 случая на маймунска шарка са регистрирани от 18 май досега в 19 държави от ЕС. България не е сред тях, става ясно от съобщението на Комисията.

Първи случаи на маймунска шарка има регистрирани в съседни страни - в Гърция, а вече и в Румъния.