Въпреки че вчера от "Има такъв народ" се отцепиха петима депутати и министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който вероятно също ще се върне в парламента, премиерът Кирил Петков продължава да твърди, че е възможно правителството да има допълнителна подкрепа от още 12 народни представители. Нови министри обаче ще има едва след като (ако) се намерят всичките гласове, необходими за мнозинство от 121, стана ясно от думите му днес.

"Имахме ръчна спирачка от страна на ръководството на "Има такъв народ". Сега се надявам, в съвсем скоро време, успявайки да вземем 12 депутати като допълнителна подкрепа към правителството, че нещата ще се отпушат".

Това каза Петков във вторник във Велико Търново, от което следва, че е убеден, че ще намери въпросните 12 гласа.

След оттеглянето на "Има такъв народ" от коалицията, "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" имат 109 депутати.

Малко по-късно Петков, вече от Трявна, даде заявка, че нови министри на мястото на подалите оставка 4-ма от ИТН ще има, когато се намерят 12-те депутати. Това означава, че Теодора Генчовска, Гроздан Караджов, Александър Николов и отцепникът Радостин Василев ще останат на постовете си, тъй като е прието освобождаването на даден министър и изборът на нов на негово място да стават с едно решение на парламента.

"В момента, в който съберем мнозинство, ще предложим новите министри. Изборът на новите министри ще е коалиционно решение", пак изрази увереност в мнозинството премиерът.

Той сам нямало да оглавява министерство, каквито варианти вече се разпространяват из политическото пространство. Имена не били обсъждани към момента. Петков нямало да иска и вот на доверие към правителството, "а смяната на министрите ще е реалният вот на доверие за кабинета". 

"Ако нямаме 22 закона, приети до края на годината, губим и спираме 20 милиарда лева европейски средства за българската икономика", заяви той отново, визирайки плана за възстановяване. Той посочи, че в момента е важна актуализацията на пенсиите, която не се случва, младите семейства не получават допълнителни данъчни облекчения, продължават ръстът на високите цени, трябва да продължи газовата диверсификация, а през есента отново може да има COVID вълна. 

"Ако в този момент влезем в поредица от избори, би било наистина пагубно и загуба на историческо време. Всеки трябва да си даде сметка защо е в Народното събрание и каква е неговата отговорност. Целта ни е да имаме 121 депутати и аз благодаря на тези депутати и на Радостин Василев", каза още Петков.

На въпрос за записа на разговор на Радостин Василев с депутатка от ИТН, разпространен вчера от "Има такъв народ",  Петков посочи, че само по себе такъв запис е нещо долно и няма да го коментира. 

Коментира обаче появилото се в сайта ПИК видео на него с шефката на кабинета му Лена Бориславова, заснето миналата година в коридора на сграда, като двамата влизат в апартамент.

"Това, което се вижда в момента, е безпрецедентна атака. Използват се всякакви черни, жълти, кафяви методи, но няма да ни спрат", заяви само.

А по темата с поемането на контрола от страна на държавата на храните, минаващи през ГКПП "Капитан Андреево" пак заговори за лидера на ИТН Станислав Трифонов и отрицанието му, че нямал общо с казуса. Както и за световния ред.

"Учуден съм Слави Трифонов колко пъти повтори, че нямали нищо общо. Много хора от сивия сектор в момента губят големи средства и биха се радвали, ако имат влияние през някоя от политическите сили, за да може това правителство да го няма. Почваме да събираме много врагове. Всички, които са крали, и знаят, че рано и ли късно ще минат през прокуратурата, чакат това правителство да свърши. Втората група, които искат това, са тези, които са били свързани с газови, енергийни печалби, които сега свършват. Третото - руската държава и нейните хора съм сигурен, че биха се радвали някое друго правителство да видят. Но аз обещавам, че няма да си нарушим принципите и вчера видяхме, че не сме сами, че има и други смели хора, които независимо какъв бранд са си сложили, каква партия - застават с идеята, че не са доволни от България в този вид. Запретваме ръкави и работим заедно. Сега ни трябват още 7 такива хора от НС, които си изпълняват клетвата и слагат България пред личните си интереси."

Петков отива в Азербайджан

Петков ще посети в близките дни Азербайджан, за да потвърди доставките на 1 млрд. куб. м природен газ в България. Цената щяла да е много под сегашната пазарна.

В отговор на въпрос осигурени ли са газовите доставки, той каза, че газът от Азербайджан ще потече веднага след пускането на газовата връзка с Гърция, което се очаква през юли и ще е поредната победа за управляващите.

"Имаме вече уверенията, че това е така, и изчакваме завършването на гръцката връзка и 1 млрд. куб. м ще влязат веднага по договор", каза Петков.

Той подчерта, че заедно с доставките на американски втечнен газ, които ще продължат, цената на микса в България отново ще е по-ниска от сегашната цена на "Газпром".

"Големият риск за руския газ е какво става, ако войната продължи в същите мащаби и през зимата Русия реши да спре газа. Затова трябва да имаме опции", каза Петков.

За пореден път той заяви, че главният прокурор въобще не си върши работата.

"За съжаление две трети от народните представители трябва да подкрепят (избор на нов ВСС, който евентуално да избере нов главен прокурор - б.р.), което изглежда в момента е невъзможно. Затова опитваме да действаме чрез европейската прокуратура", каза Петков.

След среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ), който е и председател на Националното сдружение на общините, Петков съобщи, че в края на месеца ще се види с кметовете, за да обсъдят по-добро взаимодействие между общините и централната власт. Панов каза, че един от проблемите е поскъпването на електроенергията и ниските заплати на специалистите в общините. Той поиска местните власти, които оптимизират структурите си, да получат допълнително финансов ресурс. Петков отговори, че са нужни реални реформи и ефективно преструктуриране на администрациите и тогава ще получат по-големи бюджети.