Откакто "Има такъв народ" напусна управляващата коалиция, най-важният въпрос в общественото пространство е ще се намерят ли 12 депутати, с които управляващото мнозинство отново да стигне до 121 мандата. Казусът стигна до истерия, след като се появи информация, че 7-8 депутати напускат парламентарната група на партията.

Има обаче един друг много по-лесен и удачен вариант за продължаване на работата на сегашното правителство още известно време. Това решение ще е актуално дори ако наистина се намерят 7-8 отцепници, тъй като те също не са достатъчни за мнозинство.

Не е нужно 12 депутати от "Има такъв народ" да се отцепват. Достатъчно е всички 25 депутати от партията да не участват в гласуванията. Така лесно ще се приеме и бюджетът, и рокадите в кабинета и дори законите, които са необходими, за да получим пари по плана за възстановяване и развитие.

В чл. 81., ал. 2 от Конституцията е записано, че Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато основният закон на страната не изисква друго мнозинство.

За приемане на закони, на бюджет и дори за гласуване на правителство Конституцията не изисква друго мнозинство. Това означава, че е достатъчно в залата да има поне 121 депутати за кворум, от които 61 да гласуват "за". И правителството може да продължи да работи без проблеми.

Трите партии, които остават в управляващото мнозинство, имат общо 109 депутати. "Продължаваме промяната" е с 67 народни представители, БСП има 26, а "Демократична България" - 16.

Трите партии, които са в опозиция имат общо 106 депутати. ГЕРБ е с 59, ДПС има 34, "Възраждане" -13.

"Има такъв народ" е с 25 депутати. Ако тези депутати просто не участват в гласувания, то управляващите имат 3 гласа повече от опозицията. И правителството може да продължи да работи за конкретен срок и с конкретна програма.

Подобно поведение на хората на Слави Трифонов би имало и сериозна политическа логика. "Има такъв народ" спечели доверието на своите избиратели с посланията за промяна на модела на ГЕРБ и ДПС. Партията има право да прецени, че настоящото правителство не работи за промяна.

Но "Има такъв народ" вече гласува в парламента заедно с ГЕРБ и ДПС, което е подмяна на вота на собствените му избиратели. И - волно или неволно - влиза в ролята на троянски кон на Сараите.

Неучастието в гласуване ще означава да не се носи отговорност за тази промяна, но и да не се саботира промяната изобщо. С подобно последователно политическо поведение "Има такъв народ" вероятно дори ще увеличи своя рейтинг, който не е особено висок.

Въобще политика не е бизнес, не е шоу, тя има друга логика и правила. В "Има такъв народ" като че ли все още не могат да го осъзнаят.