Бордът на Международната асоциация по футболните правила (IFAB) одобри за постоянно въвеждането на пет смени на всички нива в професионалния футбол, информира БТА.

"IFAB получи подкрепа от цялата футболна общност петте смени да бъдат включени в правилата на играта за постоянно", се казва в изявлението.

През май 2020 г. заради пандемията в първенствата в Европа, както и в международните турнири на ФИФА, УЕФА и т. н. беше решено да се допуснат пет смени по време на мач вместо обичайните три.

По-късно IFAB разшири правилото за пет смени за сезон 2020/2021, като решението за прилагането му можеше да бъде взето от всяка местна федерация или лига. Някъде то продължава и до днес. 

Във Висшата лига на Англия - в най-комерсиалния шампионат в света, след края на миналата кампания правилото беше отменено, като беше върнато старото - с по три. Това бе решено в гласуване, като водещите клубове настояваха да останат пет, но мнозинството ги победи.

А горното означава, че треньорите ще могат да сменят до петима играчи на Световното. Така премина Европейското през м.г.