Супер моделът от 90-те години Наоми Кембъл се оплакала от предубедено отношение от служителите на Летище София, написа вчера "Дейли мейл". Тя била претърсена при пристигането си за снимки в българската столица през май. 

Кембъл останала истински огорчена след посещението си в София. Според нея тя е станала жертва на расова дискриминация.

На 19 май тя дошла за снимките на реклама на голям бранд. Топ моделът е спряна от униформените, които подложили нея и багажът ѝ на щателна проверка, преди да я пуснат в страната.

След това 52-годишната манекенка била "много разстроена" от случилото се и била твърдо убедена, че е селектирана за претърсване, защото е чернокожа.

"Наоми беше много разстроена. Целият инцидент ѝ се отрази ужасно. Тя беше на път за вълнуващи снимки, които очакваше с нетърпение, но това малко помрачи престоя й в София", е цитиран приятел на моделката пред британския таблоид.

Не е ясно дали служителите, които са поискали да претърсят вещите ѝ, са наети на летището или от частен изпълнител. По-късно Кембъл е видяна да излиза от летището с бейзболна шапка, преди да бъде откарана до луксозен хотел в града, посочва изданието.

В съобщение до медиите от Летище София обявиха, че започват проверка по случая.

"В контакт сме с българските митнически власти, които потвърдиха, че проверката на пътници и багажи е част от тяхната работа и това е рутинна проверка", добавят оттам.

Както и че ще прегледат видеозаписите от този ден и ще интервюират служителите си.

 

„Извършена е рутинна проверка на случаен принцип, което е част от задълженията на митническите служители”, се казва в изявление от понеделник на Агенция "Митници", както и че при тях „няма постъпило оплакване от г-жа Кембъл или неин представител”.

Наоми Кембъл има преидстории от различни летища. През 2008 г. тя беше арестувана и отведена с белезници на летище "Хийтроу", след като се е държала лошо с двама служители на аеропорта заради изчезнал багаж и е нападнала полицай. Тогава супермоделът обвинява служителя в расизъм и заплашва да го съди. По-късно тя се признава за виновна по четири обвинения, включително две за нападение над полицай. Размина се с 200 часа общественополезен труд.