Отговорността за решаването на политическата криза е на опозицията. Тя трябва или да свали правителството и да управлява, или да подкрепя неговата програма. Винаги ще има несъгласия, въпросът дали по някои въпроси може да се постигне съгласие. Това е разликата между висшите бозазайници и торните бръмари и ние трябва да решим какви сме.

Това каза пред БНТ евродепутатът от "Демократична България" и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев.

Краят на коалицията е факт. Г-н Трифонов провали два парламента, сега се опитва да проваля трети. Вече няма парламентарно мнозинство, коментира Кънев.

"Толкова разтревожен за бъдещето на държавата не съм се чувствал може би никога. 15 години съм в активната политика, 20 години се занимавам с политическа работа и подобно усещане за непосредствен риск за националната сигурност не съм имал.

Намираме се в състояние на агресивна хибридна атака, насочена към сигурността на държавата. Целта на агресора е стабилността на обществото и геополитическото бъдеще на страната", смята Кънев.

Според него, в момента България е неуправляема, вижда се липса на инстинкт за съхранение на общността.

"Нашата сигурност е абсолютно заплашена. Ние нямаме стабилно правителство от две години", обясни Кънев.

И допълни:

"Правителството в момента няма мнозинство. Решението е в опозицията, която може да свали правителството, ама не ще. Ние имаме да се справим с инфлационната криза, да обезпечим националната сигурност, да решим въпроса с РСМ, имаме десетки законопроекти, които да гласуваме".

Според Кънев обаче, с мнозинство от 121 души тези кризи не могат да се решат.

"В огромна степен решението е в полето на опозицията - ГЕРБ и ДПС, които или трябва да свалят правителството и да управляват, или да подкрепят формулата за законодателство на правителството", смята Радан Кънев.

Кабинет на малцинството е една от формите на политическа култура - в постоянни преговори с опозицията кои законопроекти ще бъдат подкрепени, допълни той. 

"Винаги ще има несъгласия. Можем ли при наличието на определени несъгласия по други въпроси да постигнем съгласие. Човекът и някои по-развити шимпанзетаа го могат. Торните бръмбари не го могат. Ние трябва да решим дали сме висши бозайници, венеца на творението или сме торни бръмбари", каза още Кънев.