"Продължаваме промяната" внесе закон за КПКОНПИ, с който реално създава втора прокуратура. Защото първата не работи. Преди време МВР арестува Бойко Борисов и сие по същата причина - защото прокуратурата не работи.

От ГЕРБ, ДПС и присъдружната им  - както се оказа - партия "Има такъв народ" пищят, че всичко това нарушава Конституцията и законите на страната.

Вярно е.

Но за коя Конституция говорим?

За тази, която бетонира прокуратурата по съветски модел. Чадър за едни, бухалка за други. Отговорна само и единствено пред  задкулисието, което я е назначило. Не пред някоя институция, още по-малко пред гражданите.

Задкулисието, чието политическо представителство са ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Ситуацията е революционна. Има една голяма група българи, за която настоящото статукво е нетърпимо. Статуквото се олицетворява от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ", прокуратурата на Гешев. “Олицетворенията” бранят модела яростно и не допускат дори най-малка реформа в него.

В края на XVIII в. във Франция е било незаконно да свалиш краля от власт. Но това все пак се е случило. Ако тогава аристокрацията просто се беше лишила от привилегията да не плаща данъци, то френска революция можеше и да няма.

"Хората си учредяват управление, което извлича справедливата си власт от съгласието на управляваните. Щом една форма на управление се окаже пагубна, народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление, поставяйки основите му на такива принципи и организирайки властта му по такъв начин, каквито му се чинят най-подходящи, за да гарантират неговата сигурност и щастие".

Цитат, с малки съкращения, от декларацията за независимостта на САЩ, приета малко преди френската революция. Това са фундаментите на западните общества, към които и ние принадлежим - никакви привилегии за върхушката и право на народа да променя властта, когато тази власт не е справедлива.

Гарантира ли сегашната ни Конституция справедлива власт, сигурност и щастие за народа? Не, разбира се. Особено що се отнася до върховенството на закона,

Ако ГЕРБ, ДПС и присъдружната им партия "Има такъв народ" се съгласят на промени в Конституцията, които да накарат прокуратурата да работи в обществен интерес, а не в техен частен, общественото напрежение ще бъде свалено. И ще се върне нормалността и държавността, както пледира често Мустафа Карадайъ.

Проблемът е, че под нормалност той разбира това, което беше досега. А то не е нормално и голяма част от българите вече го осъзнаха. Вярно, недостатъчно голяма част от тях. Партиите, които са наистина за промяна, нямат парламентарно мнозинство.

В България хората, които са убедени европейци, винати са били малцинство

Но в крайна сметка именно те са надделявали. Още от Възраждането насам.

На тези хора се дължи създаването и съществуването на настоящата Трета българска държава. Те я поддържат. Ако някой ден престанат да го правят и започнат да надделяват другите най-вероятно държавата ще изчезне.

Повечето грешки на Кирил Петков и Асен Василев са им позволени. Единствено не трябва да се забъркват в някаква корупция. Отсреща са ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ". Всяка грешка на Кирил и Асен изглежда симпатична, когато я критикуват "експертите" на Бойко Борисов, Ахмед Доган, Слави Трифонов.

Противниците  на Кирил и Асен ги ръфат като бесни кучета дори при най-малкия повод. А поводи те им дават, трябва да се признае, в изобилие. Призивите към Кирил и Асен да седнат на една маса с ГЕРБ и ДПС и да си говорят се засилиха особено много, откакто "Има такъв народ" реши да напуска коалицията.

Това е стара, изпитана рецепта на статуквото за задушаване на промяната. Точно това направи ГЕРБ с "Реформаторския блок" във втория си управленски мандат.

Промяна в колаборация със статуквото е невъзможна

Напротив, промяната трябва да очертае ясно пред българските граждани разликите между нея и статуквото. И на предстоящите избори, които очевидно ще са скоро, да ги призове да гласуват за истинската промяна, ако наистина желаят такава.

Незнайно защо обаче "Демократична България" продължава да се опитва да гради мостове към "Има такъв народ", с което само и единствено се обезличава.

Особено след като се разбра, че от "Има такъв народ" са търсили възможности за компромис с "Газпром". И една от причините за оттеглянето им е това, че Асен Василев категорично е отказал.

Любопитен детайл са разговорите на Кирил Петков с отделни депутати от "Има такъв народ" за подкрепа на бюджета и правителството.

Подобни разговори са обичайна практика в конгреса на САЩ, например, където депутатите се избират мажоритарно. И са отговорни преди всичко пред своите избиратели и после пред партията си.

Същият този мажоритарен вот,

за който отдавна има справедливи обществени тежнения  в България. Същите, от които "Има такъв народ" най-безсрамно се възползва, когато започна политическата си кариера. Великолепна ирония на съдбата!

Разговорите за търсене на подкрепа, при това оповестени публично, не са купуване на депутати. Депутати си купуваха навремето от ГЕРБ, при това с парите на данъкоплатците, през държавната субсидия за партиите.

Що се отнася до вас,  уважаеми дами и господа от  "Има такъв народ". Ако твърденията, че сте присъдружна партия на ГЕРБ и ДПС ви обиждат,  ако не искате да бъдете наричани така, то за вас има само едно решение:

Престанете да гласувате в парламента заедно с ГЕРБ и ДПС!