Националният ни отбор претърпя тежък катастрофа след пристигането си в Тбилиси за мача от Лигата на нациите с Грузия в неделя, съобщи сайтът на БФС. По пътя от летището към хотела шофьорът на първия от двата автобуса, превозващи състава ни, е загубил контрол върху управлението на возилото. Така вторият е връхлетял в него.

След сблъсъка халфът Тодор Неделев е бил транспортиран до местна болница, където е бил опериран успешно през нощта заради парче стъкло, забито в главата му, предаде БНР. Неделев е със счупен череп и черепно-мозъчна травма, но без опасност за живота. Състоянието му е стабилизирано.

Снимки БТА

Първоначалната информация бе, че играчът на "Ботев" (Пловдив) е бил контактен, но имал порезни рани по лицето и ръцете. Той е седял на последната седалка в първия автобус и е пострадал от паднало върху главата му стъкло.

От снимки се вижда, че предната част на втория автобус е направо помляна. Ударът обаче е бил толкова сериозен, че поражения има и по задната част на първия, и по тавана му.

Лекарят на националите Бисер Бочев е останал през нощта в болницата, за да следи състоянието на Неделев.

Решаваща за бързото извеждане на Тодор Неделев от катастрофиралия автобус и транспортирането му до болницата се е оказала и задружната реакция на останалите членове от отбора, заяви пред БНТ заместник-изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов.

Всички останали в отбора и щаба на селекцията ни са добре.

"Да, всички сме добре", каза защитникът Виктор Попов, цитиран от БТА.

„Добрата новина е, че Тодор вече е стабилизиран. Цяла нощ бяхме пред болницата. Наложи се операция, като решението трябваше да се вземе много бързо, защото недай си Боже, последиците може да са много сериозни, но слава Богу всичко е наред“, каза пресаташето на националният отбор Виктор Игнатов, цитиран от бТВ.

Той добави, че бързата реакция на грузинските власти е била решаваща.

„Разбира се, след операцията той все още е под упойка, защото става дума за мозъчна интервенция“, каза Игнатов.

След сблъсъка играчите и треньорското ръководство са изчакали други автобуси. Вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов е информирал посолството на България в Тбилиси. Водачите на делегацията са били с друг автобус. Президентът на съюза Борислав Михайлов не пътува с отбора, както и по-рано до Гибралтар.

Мачът Грузия - България е в неделя от 19 часа. На този етап той не е отложен, остава в програмата. До момента тимът ни направи 1:1 със Северна Македония и Гибралтар, и 2:5 с Грузия. Срещата утре ще е последна от този цикъл.

Уточняват се причините за инцидента. Засега официално се съобщава за "загубен контрол", но не е ясно каква е причината. БТА излезе с две версии: несъобразена скорост и внезапно ударени спирачки на първия автобус - заради също внезапно спрял пред него автомобил.

Футболистите са имали рано тази сутрин разходка из Тбилиси. Все още не са напълно психологически възстановени от шока. Някои се оплакват от болки във врата заради камшичния удар.

"Ботев" (Пловдив) с информация за Неделев

Клубът на футболиста "Ботев" (Пловдив) официално публикува следното:

"Тодор Неделев претърпя успешна операция след пътния инцидент в Тбилиси. Интервенцията стартира малко преди 1:00 часа българско време и продължи около 2 часа.

Капитанът на "канарчетата" бе със счупен череп и бе подложен на операция в болница в грузинската столица. В следващите дни Неделев ще остане в лечебното заведение, където ще бъде подложен на възстановителни процедури.

ПФК Ботев Пловдив благодари на лекарите в болницата в Тбилиси, както и на д-р Бочев и екипа на БФС и националния отбор за оказаното съдействие на Неделев, както и за своевременното информиране на "жълто-черния" Клуб относно случващото се с нашия капитан.

Пожелаваме на Тодор Неделев бързо възстановяване и скорошно завръщане на терена, където да прави любимото си нещо - да радва "жълто-черните" сърца с красивите си и магически отигравания!"

Професор е извикан по спешност да оперира Неделев

Професор Шота Ингороква от Тбилиския държавен медицински университет е оперирал Неделев, предаде БТА. Младият, но много популярен неврохирург, не е бил на смяна и е извикан по спешност в отделението, за да се погрижи за състоянието на българския футболист.

Професорът работи и в университет в Австрия, където е поканен заради качествата си и често пътува между алпийската страна и Тбилиси.

Най-важното е, че няма хематом и кръвонасядания след операцията, отбелязали от медицинския екип на болницата в грузинската столица.

Неделев е под упойка и ще бъде събуден към 12:00 часа българско време. Вероятно той ще остане около десет дни в клиниката.