"Ще разговарям всеки ден с български депутати, готови да служат на държавата, а не на партийния си лидер." 

Това казва премиерът Кирил Петков в специално видеообръщение, публикувано и във фейсбук на страницата на Министерския съвет.

"Държавата не трябва да бъде тласкана към нестабилност заради задкулисни договорки, нечестни схеми и политическо его", добавя той.

Още в сряда, когато Слави Трифонов обяви, че ИТН излиза от управляващата коалиция, Петков отговори, че продължава да действа правителството на малцинството като разчита поне 12 депутати от "Има такъв народ" да подкрепят кабинета.

Днес, един от тях, Кирил Симеонов, съобщи, че Кирил Петков го е потърсил за разговор. Депутатът специално уточни, че никой не му е предлагал нито постове, нито пари. Последва веднага коментар на шефа на ПГ на ИТН Тошко Йорданов на тема предатели, които умират бързо, а Ива Митева се включи със забележка дали това е морално.

"Аз също вярвам, че има хора с висок морал в този парламент, който ще изберат България пред своя партиен лидер, особено ако партийният лидер е бивш певец, който най-безотговорно решава да хвърля риск върху това правителство само заради личното си его“, заявява в обръщението си още Петков.

Петков изразява опасения, че ако не бъде извършена актуализацията на бюджета, пенсионери ще останат под прага на бедността заради инфлацията, а за бизнеса няма да има помощи за ток.

До края на годината следва да бъдат приети редица закони, без които парите по Плана за възстановяване и устойчивост не могат да дойдат, предупреждава премиерът.

Той декларира готовност за избори, ако такава е истинската воля на българския избирател:

"От "Продължаваме промяната" не ни е страх от избори, даже напротив."

"Днес се видя, че сме на вододел - от страната на прозрачността, на грижата за хората или от страната на задкулисието, на корупцията.

"Ще продължава да работя с всички сили. Това, което изглежда като проблем днес, ще бъде възможност утре", завършва Петков.